DogađanjaVijesti

Jelena Radan i Đani Stipaničev slavili na Dalmatinskoj šansoni

Ovog je vikenda u Šibeniku održana XXI. Dalmatinska šansona na kojoj su trijumfirali Jelena Radan i Đani Stipaničev.


Retrospektivna večer starih skladbi održana u petak, 17. kolovoza bila je najljepši uvod u onu glavnu, natjecateljsku večer, Večer novih skladbi u kojoj je 25 pjevača predstavilo svoje nove skladbe. Uživo uz prateći orkestar, na Trgu Hrvatske republike, u prekrasnom ambijentu između katedrale Sv. Jakova i renesanse Gradske vijećnice, šibenska publika uživala je u budućim hitovima.

Sjajnom interpretacijom pjesme „Negdje tamo gore“, Jelena Radan je proglašena pobjednicom festivala. Za ovu pjesmu Jelena je napisala glazbu, s Anitom Valo je koautorica teksta, a za odličnu produkciju i aranžman pobrinuli su se Edi Cukerić i Konrad Mulvaj.

Jednako emotivan u izvedbi bio je i Đani Stipaničev čija je skladba „Čuvajte mi pismu“ bila najbolja po ocjeni publike, a žiri mu je dodijelio drugu nagradu. Čak tri statue Šansonijera pripale su pjesmi „Mali dio neba“ koju je izvela najmlađa sudionica Šansona, Riječanka Mia Neovetić. Njena pjesma osvojila je drugu nagradu publike, Mia je proglašena najboljom debitanticom, a Olja Dešić nagrađen je za najbolji aranžman.

Klapa Cambi (Kaštel Kambelovac) s pjesmom „Iman li te još“ osvojila je treće mjesto odlukom stručnog žirija. Šansonijera za najbolji tekst dobio je Zoran Ševerdija za skladbu „Vrijeme ljubavi“ koju je izvela splitska grupa Diogen, a za najbolju interpretaciju nagrađena je zadarska grupa Forum koja je izvela skladbu „Samo me jubi“, autora Nene Belana. Višestruki pobjednik i najnagrađeniji sudionik proteklih Dalmatinskih šansona, Neno Belan, ove je godine premijerno nastupio sa svojom kćeri Nikolinom, mladom skladateljicom. Izveli su njegovu pjesmu „Ti i ja“, a Belan je nagrađen za najizvođeniju pjesmu u proteklih godinu dana za „Zvijezde moga sna“ koju je izveo na jubilarnoj 20. Dalmatinskoj šansoni.

Uoči festivala, u novootvorenom hotelu „Bellevue“ na šibenskoj rivi, održana je i press konferencija na kojoj je predstavljeno novo dvostruko festivalsko izdanje „XXI. Dalmatinska šansona, Šibenik 2018.“ u izdanju Croatia Recordsa. Kratki osvrt na festival dali su umjetnički direktor Dušan Šarac i direktor festivala Branko Viljac, dok je direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac istaknuo kako je CMC televizija, koja je ove godine po prvi put uživo prenosila Šansonu, itekako dorasla svim produkcijskim zahtjevima festivala.

Na press konferenciji predstavljena je i nedavno objavljena knjiga autora Zlatka Galla, „Splitska dica – od zidića do vječnosti“, također u izdanju Croatia Recordsa. U ovoj knjizi je poznati splitski glazbeni kritičar cijelo jedno poglavlje posvetio Oliveru Dragojeviću koji nas je napustio prije nepuna tri tjedna. U prvoj večeri Šansone od Olivera su se pjesmom još jednom oprostili i glazbenici koji su svi zajedno otpjevali „Cesaricu“, a Šibenik je dugo pljeskao i svom Arsenu Dediću kojem je 17. kolovoza bila treća godišnjica smrti.

Odabirom pjesama i imena koja su i ove godine nastupila na festivalu, Dalmatinska šansona i ove se godine nametnula kao respektabilan festival na koji veliki izvođači dolaze s potpunim povjerenjem.


 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close