Vijesti

Jedna čaša vode sadrži 10 milijuna bakterija

Znanstvenici su otkrili da je voda koju koristimo za piće u velikoj količini bogata “dobrim bakterijama”.


Čaša čiste, pitke vode sadrži 10 milijuna “dobrih bakterija” koje pomažu u čišćenju vode i održavanju njezine kvalitete, pokazala je nova studija.

Znanstvenici tvrde da to jednostavno mora biti tako – čista voda iz pipe sadrži bezopasne bakterije.

Te bakterije i ostali mikrobi rastu tamo gdje se zadržava pitka voda i u unutrašnjosti naših vodovodnih instalacija. Ovo istraživanje pokazalo je da je raznolikost vrsta bakterija u našim instalacijama ogromna i da bakterije možda imaju veću ulogu nego se dosad smatralo.

Između ostalog, istraživači smatraju da se velik dio procesa pročišćavanja vode događa unutar naših instalacija, a ne samo u postrojenjima namijenjenima za to. “Otkrio nam se jedan potpuno nepoznat ekosistem. Prije ste jedva mogli vidjeti bilo koju bakteriju, a sada odjednom vidimo 80 tisuća bakterija po milimetru pitke vode”, rekla je Catherine Paul sa Sveučilišta Lund u Švedskoj.

U našim vodovodnim cijevima živi barem nekoliko tisuća različitih vrsta. Znanstvenici tvrde da postoji povezanost između kompozicije bakterija i kvalitete vode. “Smatramo da postoje “dobre” bakterije koje pomažu u pročišćavanju vode, baš kao što se događa i u našim tijelima”, rekla je Paul.


 

Tekst: n1info.com


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close