Lifestyle

Jedini pećinski park u Hrvatskoj otvoren za posjetitelje

S dolaskom proljeća, kao i svake godine, Pećinski park Grabovača na obali rijeke Like otvara svoja vrata za svakodnevne obilaske parka i špilje Samograd.


Bez imalo šale, od 1. travnja Javna ustanova Pećinski park Grabovača, u kojoj se nalazi čak četvrtina od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj i neprocjenjivo bogatastvo podzemnih krških oblika, otvorena je za posjetitelje. Do ovogodišnjeg otvaranja, zaposlenici lokacije omiljene za školske izlete, ali i nezaobilaznog odredišta turista koji prolaze Likom, nisu mirovali.

„Ovu smo godinu započeli sa mnoštvom projekata koje smo poslali na natječaje i nadamo se pozitivnom ishodu. Njima želimo ulagati u razvoj parka, upoznati posjetitelje s neprocjenjivom prirodnom baštinom koja ovdje postoji, raditi na monitoringu populacije šišmiša na području parka, a odlučili smo se i za vrlo zanimljiv projekt “Bat friendly vrata” kojim želimo postaviti vrata na ulaze špilja, kako bi se onemogućilo unošenje smeća, a s druge strane omogućio nesmetan ulaz i izlaz šišmiša.“, istaknula je ravnateljica JU Katarina Milković.

U provedbi su i dva europska  projekta, a jedan od njih u Liku će dovesti  čak 10 volontera iz Francuske koji će pomagati djelatnicima Pećinskog parka u svakodnevnim aktivnostima. Vrijedni volonteri će i za djecu osnovnoškolskog  i srednjoškolskog uzrasta održavati besplatne dvosatne tečajeve francuskog jezika, pa će tako dobrobiti ovog projekta osjetiti i oni najmlađi, uvijek željni znanja.

Fotografija 2 - PP Grabovaca

Grabovača tako postaje jedina Javna ustanova u Hrvatskoj koja trenutno provodi volonterski projekt, a jedan od bitnih ciljeva je i popularizacija volonterskog turizma, dosad slabo prepoznate grane turizma na našem području, ali i u cijeloj Hrvatskoj.

Osim otvorenja priprema se i akcija “Sat za planet zemlju” koja će 27. ožujka u Perušiću na inicijativu Parka dobiti dodatnu dimenziju. „I ove godine dati ćemo svoj doprinos međunarodnoj manifestaciji Sat za planet Zemlju. Naša je želja u projekt uključiti naše najvrjednije blago – djecu i zato ćemo organizirati okrugli stol u Osnovnoj školi Perušić na temu “Odrasli, slušajte i nas!”. Djeca će postavljati pitanja osobama koje su zadužene za razvoj Općine i Županije, a razgovor će zasigurno  biti od obostrane koristi“. dodala je ravnateljica ustanove koju mnogi nazivaju i rajom za speleoturizam.

Fotografija 3 - PP Grabovaca

 Čarobni svijet podzemlja pećinskog parka Grabovača od 1.travnja možete razgledati svakog dana, uključujući i vikende.

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close