Zdravlje

Jedemo ga skoro svaki dan: Ovo povrće produljuje život

Baza je mnogim jelima, sastavni dio tradicionalne prehrane na našim prostorima. Ako niste ljubitelj ove namirnice, sad ćete postati.


Nije novost da naše zdravlje velikim djelom ovisi o prehrani. Kvalitetna, izbalansirana prehrana koja sadrži vlakna, proteine, ugljikohidrate, vitamine i minerale, od kojih se dobar dio nalazi u voću i povrću, ključ je zdravlja.

Iako je svo sezonsko i organsko voće i povrće zdravo, postoji vrsta koja izuzetno dobro djeluje na imunitet i životni vijek. Riječ je o običnom luku koji svakodnevno koristimo u prehrani. Baza je za pripremu brojnih jela, ali i nezostavan sastojak salata tako da ga konzumiramo i sirovog i termički obrađenog.

Luk obiluje biljnim kemikalijama koje pomažu očuvati zdravlje srca, regulirati razinu šećera u krvi i štititi organizam od pojave tumorskih stanica. Crveni je luk odličan izvor bioflavonoida kvercetina poznatog po antiupalnim i antioksidativnim svojstvima.

Sadrži i oblik vitamina B1 koji je topiv u mastima pa ga tijelo puno lakše apsorbira od vitamina B1 topivog u vodi te spojeve koji imaju anti-age učinak, neutralizirajući proces glikacije – vezanje molekula šećera na proteine u našim stanicama čiji je produkt ubrzano starenje, što se vidi i na van jer dolazi do opadanja razine kolagena u koži.

Još jedna prednost luka je što poboljšava pamćenje. Mladi luk sadrži  visoku razinu folata i luteina – nutrijenata koji hrane mozak i smanjuju rizik za razvoj Alzheimera, kaže za Express.co nutricionistica, dr. Sarah Brewer.

Ljekovite prednosti luka poznate su još od antičkih vremena kada je korišten kao lijek za glavobolju, srčane bolesti i grlobolju.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close