ŽupanijskaPolitika

Je li projekt od 215 milijuna kuna došao u pitanje zbog političkih ucjena u Gospiću?

NESVAKIDAŠNJA POLITIČKA SITUACIJA U GOSPIĆU

Projekt aglomeracije Gospić – Lički Osik – Perušić, svakako najveći infrastrukturni projekt u proteklih 50 godina na ovom području, prije nekoliko dana doveden je u pitanje na vrlo čudan način.


Naime, realizacija projekta procjenjene vrijednosti oko 215 milijuna kuna, u čemu je udio jedinica lokalne samouprave oko 8,77%, zaustavljena je na netom održanoj 33. sjednici Gradskog vijeća grada Gospića, na kojoj je tvrtka Usluga d.o.o. uputila zahtjev za izdavanje suglasnosti na kreditno zaduženje prema većinskom vlasniku Gradu Gospiću.

Tražena je suglasnost na kratkoročni kredit u iznosu od milijun kuna, te kratkoročni kredit (prekoračenje) u iznosu od petsto tisuća kuna, što kako tvrde ne predstavlja i jamstvo za taj traženi kredit.

No, na samoj sjednici vijećnici HDZ-a, HSS-a, NL Darka Milinovića i nezavisni vijećnik Marijan Brkljačić bili su suzdržani pri glasanju o izdavanju suglasnosti na kreditno zaduženje, dok su vijećnici HSP-a, nezavisna vijećnica Ana Rosandić Šikić te vijećnik Nezavisne liste mladih glasali za davanje suglasnosti. Samim time, suglasnost nije dobivena pošto je 8 od 16 zastupnika bilo protiv.

Ono što je svakako zanimljivo jest da su vijećnici HDZ-a tako odbili podržati projekt aglomeracije koji na nacionalnoj razini podržava njihova Vlada kao i resorna ministarstva kroz obilno sufinanciranje od čak 50 milijuna kuna koliko zajedno daju državni proračun i Hrvatske vode, dok EU sufinancira čak 144 milijuna kuna.

Zanimljivo je također kako su svi vijećnici na 24. sjednici Gradskog vijeća Grada Gospića koja se održala 31. srpnja 2019. godine jednoglasno s 12 glasova „za“ usvojili Odluku o prihvaćanju sporazuma o pripremi, realizaciji i provedbi EU projekta „Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture na području aglomeracije Gospić – Lički Osik – Perušić“.

“Projekt aglomeracije kao i projekt uključenja vodozahvata u Divoselu ima suglasnost Vlade Republike Hrvatske kao i resornih Ministarstava pa je čisto nevjerojatno da nema suglasnost nekolicine gradskih vijećnika. Nekolicina je nažalost dovoljna da ugrozi projekte od iznimnog značaja za sve građane Grada Gospića i Općine Perušić, pa ako hoćete i od interesa za Republiku Hrvatsku.”, naveo je u priopćenju za medije direktor Usluge d.o.o. Dario Radošević.

Znači li ovo da je u Gospiću zbog političke ucjene došlo do dovođenja u pitanje projekta u vrijednosti od čak 215 milijuna kuna koji je od iznimne važnosti za stanovnike obuhvaćenih područja? Jesu li se političari možda još jednom snažno zaigrali kada su svoje obračune stavili ispred izuzetno velikog interesa građana koji ih biraju i koji ih plaćaju, još uvijek nitko od političara koji su glasali protiv, odnosno bili suzdržani, nije pojasnio.

Zbog iznimnog interesa građana nadamo se skorim pojašnjenjima ili predloženim alternativama ako postoje.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close