KolumneArheološki vremeplov

Astragali: “Čovječe, ne ljuti se” iz željeznog doba

Plastične kockice s brojevima nezaobilazni su dio mnogih društvenih igara poput Jamba, Čovječe, ne ljuti se, Rizika… Jeste li znali da je bacanje kockice jedna od najstarijih igara na svijetu  i da u početku kockice nisu služile samo za igru i zabavu ?


Prve kockice otkrili su stočarski narodi u prapovijesti. Primijetili su da mala pravokutna kost gležnja ovce i koze kad se baci na tlo pada na jednu od četiri strane. Ta kost naziva se astragal pa se i prve kockice nazivaju – astragali.

Vjeruje se da su i stari Japodi, stočarski narod koji je živio na području Like, sakupljali astragale. Na japodskim nalazištima u Kompolju i Prozoru arheolozi su pronašli astragale izrađene od jantara. Potječu iz starijeg željeznog doba i izgledom 124-bf68b45f0bvjerno imitiraju koštane astragale.

Astragali su izumljeni u prapovijesti, a kroz sljedeća doba, antiku i srednji vijek pa sve do danas, naši preci nisu se prestajali igrati s kockicama.

Kako se igralo sa astragalima? Postoji mnogo varijanti ove jednostavne i zanimljive igre. Svaka od četiri stranice astragala predstavlja jedan broj: 1, 3, 4 ili 6. Ovisno o pravilima igre, kombinacija brojeva na bačenim astragalima donosi dobitak ili gubitak.

Jedna verzija igre zahtijevala je veliku spretnost igrača, a ide ovako: Igrač baca pet astragala u zrak i pokušava ih što više uhvatiti nadlanicom jedne ruke. Astragale koje nije uspio uhvatiti mora pokupiti istom rukom, pazeći da mu ne ispadnu oni sa nadlanice.spiel_Astragalspiel1

Astragalima su se igrala djeca i odrasli, ali sreća se izazivala i u ozbiljnijim prigodama. Bacanjem kockica vladari su donosili odluke, a vojnici dijelili plijen. Bezazleno bacanje kockica često se pretvaralo u ozbiljnu igru za novac ili neki drugi ulog…

Osim za zabavu i kockanje, astragali su imali važnu ulogu u vjerskim obredima starih naroda. Svećenici su bacanjem astragala proricali budućnost. Japodski astragali  od jantara s početka priče imali su snažno simbolično značenje. Japodi su ih nosili kao privjeske – amajlije i vjerovali su da će im donijeti sreću, blagostanje i plodnost ljudi i životinja.

Astragali su danas gotovo potpuno zaboravljeni. S vremenom su ih zamijenile šesterostrane kockice od različitih materijala, ali  osnovna ideja ostala je ista. Mnoge moderne društvene igre temelje se na stoljetnoj igri ljudskog roda- bacanju kockica. Iako se kroz duga stoljeća promijenio njihov izgled i značenje, ljudima nikada nije dosadilo bacati kockice!


 

Izvor i slika unutar teksta: Bakarić, Lidija, Astragalna zrna od jantara iz japodske zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu, Izdanja Hrvatskog arheološkog društva vol. 23, Zagreb Gospić 2008.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons / palaeowerkstatt.de

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close