Scena

Jamajka obilježava 70. rođendan Boba Marleyja

JAMAJČANI u petak slave 70. godišnjicu rođenja pokojne reggae legende Boba Marleyja s “muziciranjem” u njegovoj kući i besplatnim koncertom, dok politički dio njegove karipske domovine i dalje dvoji oko njegova mjesta u tamošnjem panteonu.

Marley je rođen u mjestu Nine Miles, na sjeverozapadu Jamajke, a umro je od raka u 36. godini u svibnju 1981. na Floridi.

U Marleyjevoj kući u Hope Roadu sjeverno od Kingstona u petak će biti održan “mini-jam session”, kao i tribina o reggaeu, popularnom muzičkom pravcu rođenom na Jamajci šezdesetih godina sa snažnim utjecajem calypsa i džeza i lirikom socijalnog bunta.

Besplatni koncert na obali u Kingstonu bit će u subotu, a među izvođačima, lokalnim reggae umjetnicima, bit će i jedan od Marleyjevih sinova, Ky-Mani. Očekuju se deseci tisuća ljudi, a policija je najavila posebnu regulaciju prometa u očekivanju brojnih posjetitelja.

“Nije me bilo dok je Bob bio živ… ali ljude i dalje uzbuđuje njegova glazba”, rekla je Marica Fay, 32-godišnja modna dizajnerica.

Na Jamajci već godinama traju javne rasprave treba li Marley dobiti Odličje nacionalnog junaka, najviše državno priznanje. Jamajka trenutačno ima sedam junaka i svi su političke figure. Nitko nije dobio to odličje od osamdesetih godina i nadležni odbor je već tri put raspravljao o Marleyju, ali ga junakom još nije imenovao.

“Mislim da je krajnje vrijeme da ga vlada proglasi našim nacionalnim junakom”, kaže mehaničar Errol Campbell (57). “Bob je bio genij koji je popularizirajući našu glazbu za Jamajku učinio više nego itko”, dodaje.

Neki članovi odbora, kako se pretpostavlja, protive se Marleyjevu imenovanju jer je pušio marihuanu i u sklopu svoje rastafarijanske vjere bio neposlušan prema vlastima.

Ovog će tjedna biti objavljen i novi Marleyjev album “Easy Skanking in Boston ’78”, kompilacija dvaju njegovih koncerata u Bostonu u lipnju 1978. godine.

U čast Boba Marleyja, velikog ljubitelja nogometa, bit će odigrana i humanitarna nogometna utakmica “One Love” na kojoj će nastupiti i slavni jamajčanski sprinteri Usain Bolt i Asafa Powell.

Tekst/Foto: index.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close