Scena

JAKO ZADOVOLJAN: “U Đakovu nije mogao naći posao, u Njemačkoj se zaposlio odmah”

Ivan Domazet (23) iz Đakova nam je ukratko ispričao svoju priču o odlasku iz Hrvatske. Kao i velika većina ljudi, Hrvatsku je napustio zbog nedostatka posla. Više nije mogao čekati bolja vremena jer i sam ne vjeruje da će uskoro biti bolje. Spakirao je stvari i otišao kod rodbine u Njemačku. Sada, tri godine nakon odlaska kaže da mu nije nimalo žao jer danas živi život na normalan i dostojanstven način, bez brige hoće li uspjeti poplaćati sve račune.


Dolazim iz Đakova i po struci sam autoelektričar. Na odlazak iz Hrvatske i svoga Đakova sam se odlučio jer nisam imao posla i nikakva primanja. Naravno, do posla nisam mogao doći jer nisam imao nikakvih veza za posao. Otišao sam kod rodbine u Njemačku, u grad Kassel. Što se tiče jezika nisam znao reći niti “dobar dan”. Posao sam dobio nakon 3 dana i još ga nisam mijenjao. Radim u struci i već 3 godine radim na istom mjestu. Sada živim sam u stanu i ne planiram preseljenje, sasvim mi je dobro tu gdje jesam. Do posla imam oko 3 kilometra i putujem automobilom. Na poslu sam zadovoljan svime. Radne kolege su sasvim ok, radno vrijeme je dobro regulirano, a i plaća je redovna. Društveni život je dobar, grad je pun kafića, restorana, igrališta, dvorana i svega ostalog što ti treba. Imamo i naš nogometni klub koji redovito pratim. Ponuda grada je jako dobra i imaš sve što trebaš, a i ljudi su ok. Vrijeme je slično kao kod nas, samo preko ljeta nije toliko vruće kao u Hrvatskoj – govori.

Hrvatsku posjećujem redovito, ali kada ne bude više mojih roditelja tamo, nažalost ni ja vjerojatno neću više nikada doći u svoj rodni grad. Njemačka je u velikoj prednosti u odnosu na Hrvatsku, pogotovo što se tiče zarade. Ovdje možeš živjeti na dostojanstven način. Porez je samo 19 %. Jedino što me ovdje pati je nostalgija, ali ovo je put koji sam izabrao i nazad više nema. U Hrvatsku se ne planiram vraćati, a ostalima savjetujem da nije lako, ne možete zaraditi milijune. Možete doći, raditi i živjeti normalan život, bez da vas boli glava hoćete li uspjeti platiti režije ili ne – zaključuje.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: nasiljudi.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close