Tech

Izvoz vojne opreme i naoružanja RH sve značajniji i unosniji

Hrvatski se izvoz temelji na novim tehnologijama i proizvodima i to u pravilu u zemlje koje su respektabilni kupci i u kojima se ne štedi niti kupuje jeftina roba, ističe Nekić.

Prema rezultatima Agencije Alan izvoz naoružanja i vojne opreme iz Republike Hrvatske u 2014. iznosio je oko 1 500 000 000 kuna (milijardu i petsto milijuna) ugovorenih i realiziranih poslova. To je više od 20 posto povećanja u odnosu na godinu ranije i potvrđuje stalan trend rasta izvoza u ovoj namjenskoj grani proizvodnje, a u usporedbi s nekoliko posljednjih godina riječ je o rekordnom iznosu izvoza vojne opreme i naoružanja. Riječ je o najmodernijoj vojnoj opremi i naoružanju proizvedenoj u dvadesetak hrvatskih tvrtki.

Najveći je prošlogodišnji izvoznik karlovačka tvrtka HS Produkt koja je izvezla 434 520 pištolja i to najvećim dijelom na tržište Sjedinjenih Američkih Država. Uz pušku VHS istog proizvođača među najznačajnijim izvoznim proizvodima su i DOK-ING-ovi strojevi i oprema za razminiranje, borbene kacige tvrtke Šestan-Busch iz Preloga, bacači granata RBG-6 pulske tvrtke M Adler D, zatim hrvatski snajperi raznih kalibara i proizvođača, streljivo tvrtke ATIR, zaštitna oprema tvrtke Kroko, te brodovi vojne i policijske namjene Brodosplita,Tehnomonta, Grebena, Viktora Lenca, ali i usluge obučavanja i održavanja borbenih sustava.

Dio spomenutih proizvođača izvoze izravno ili preko drugih privatnih tvrtki dok je za dio njih u izvozu posredovala Agencija Alan kao registrirana državna tvrtka za izvoz. Inače oko 30 posto godišnjeg izvoza ostvaruje se preko Agencije Alan, napominje nam predsjednik Uprave Agencije Ivan Nekić te izdvaja tek neke prošlogodišnje izvozne destinacije za hrvatske tvrtke među kojima su bile Australija, Azerbajdžan, BiH, Češka, Danska, Filipini, Francuska, Grčka, Gvatemala, Irak, Italija, Južnoafrička Republika, Kazahstan, Kolumbija, Kosovo, Litva, Mađarska, Makedonija, Njemačka, Pakistan, Poljska, Ruska Federacija, SAD, Saudijska Arabija, Slovenija, Španjolska, Sultanat Oman, Švicarska, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina.

Hrvatski se izvoz temelji na novim tehnologijama i proizvodima i to u pravilu u zemlje koje su respektabilni kupci i u kojima se ne štedi niti kupuje jeftina roba, ističe Nekić. Primjerice, hrvatski pištolj koji je dosad proizveden u nekoliko milijuna primjeraka prodaje se u SAD-u, VHS puška na Bliskom istoku. Ima naravno pušaka koje su i nekoliko puta jeftinije od naše, ali je i kvaliteta jednako toliko lošija. Hrvatska ima određeni broj proizvoda koji zadovoljavaju najviše svjetske tehničke standarde, a po cijeni su konkurentni na tržištu. “Kad imate dobar proizvod uvijek se možete natjecati pa i pobijediti na natječaju. Naravno da će pametan kupac uvijek preferirati proizvod domaće industrije, no ako on zadovoljava najviše standarde i ako je kvalitetan i tehnički savršen, tada cijena nije presudna,” napominje Nekić. Zapravo takva bi kombinacija bila i najbolji izbor.

Novi je adut karlovačkog HS Produkta i puška VHS 2 koja se može ubrojiti među najkvalitetnije na svijetu, a po tehničkim, konstrukcijskim i dizajnerskim rješenjima je ispred svih ostalih pušaka na svjetskom tržištu, napominje Nekić, što je izniman uspjeh. Jednako tako strojevi za razminiranje tvrtke DOK-ING među najboljima su na svijetu, a u uporabi su u američkoj i australskoj te još nekim svjetskim vojskama i humanitarnim organizacijama koje se bave razminiravanjem. Najveći dio svoje proizvodnje na međunarodno tržište plasira i tvrtka Šestan-Busch koja se proizvodnjom zaštitnih kaciga svrstala u najveće europske i jednog od najkvalitetnijih svjetskih proizvođača kaciga.

Tekst i foto: Vojna povijest

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close