Ličko-senjska županijaVijesti

IZVARALI I LIČANE Iz Velike Kladuše obećavali stolariju, uzimali akontaciju, a onda nestali s novcem

RECEPT PREVARE IZ BIH

Stolarija iz Velike Kladuše nanijela je mnogo štete hrvatskim državljanima, a dobili smo informacije u redakciju da je riječ i o nekoliko iz Ličko-senjske županije


Policijska postaja Knin završila je kriminalističko istraživanje nad 44- godišnjim državljanom BIH osumnjičenim za prijave na štetu sedam osoba u dobi od 41 do 74 godine.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, u vremenu od mjeseca veljače prošle godine do 20. veljače ove godine, u šest navrata na području Knina i jednom na području Vodica, predstavljajući se kao zaposlenik bosanskohercegovačke tvrtke lažnim prikazivanjem činjenica s oštećenim dogovarao prodaju i postavljanje PVC stolarije na njihove kuće ili stanove – piše PU Šibensko-kninska.

U nastavku objašnjavaju kako je proces prijevare izgledao, “prilikom sastavljanja ponude osumnjičeni je od oštećenih tražio uplatu predujma, nakon čega radovi nisu izvršeni u ugovorenom roku niti do 20. veljače ove godine, u kojem vremenu je osumnjičeni u telefonskom kontaktu s oštećenim obećavao izvršenje ugovorenih radova. Ukupna nastala šteta ovim kaznenim djelima je 34.500 kuna i 2.500 EUR-a, koji novac su oštećeni uplatili osumnjičenom prilikom sklapanja ponude na ime predujma.”

Osumnjičenik iz Velike Kladuše nakon završetka kriminalističkog istraživanja predan je pritvorskom nadzorniku PU Šibensko-kninske, ali tu priči nije kraj. Pojavili su se i žrtve, a jedna od njih je za portal Dalmacija Danas dala i opis.

– Nakon što sam im dao akontaciju, a to je bilo negdje sredinom srpnja prošle godine, kontaktirao sam ih nekoliko puta, počevši od konca kolovoza. Odmah su mi kod plaćanja najavili da imaju puno posla te da neće imati vremena za moju narudžbu još jedno mjesec dana. Ispostavilo se da nisu imali vremena nikako: jednom je vlasnik bio u Italiji, pa su imali puno posla, pa su ušli u veliki posao u Austriji, zatim su se izvlačili na navodni smrtni slučaj u obitelji, a u međuvremenu su blokirali naše pozive, naše brojeve, i tako sve do danas – kaže razočarani klijent jedne obiteljske tvrtke za ugradnju PVC stolarije s područja Velike Kladuše u BiH. Dodaje kako mu je u jednom trenutku suvlasnik te tvrtke predložio da dođe do njih i osobno preuzme stolariju… – — Odbio sam to jer nije bio takav dogovor, uostalom kako ću prebacivati PVC zatvore, sve da su ih i napravili, preko granice u automobilu? Kako je to zavlačenje trajalo mjesecima, nećak mi je otkrio da ima još prevarenih na identičan način te da je jedan od njih otišao u Bihać, koji je sjedište kantona, podnijeti kaznenu prijavu protiv (su)vlasnika. Osobno znam za nekoliko prevarenih s područja Like, iz Gračaca, Otočca, pa Ogulina, Istre… – dodaje razočarani “kupac” koji će u ponedjeljak otići do sjedišta PU ličko-senjske te prijaviti cijeli slučaj.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave.

I naša redakcija dobila je nekoliko neslužbenih informacija o oštećenim sugrađanima iz Ličko-senjske županije. Od istih aktera prevareni su i u Otočcu, a iz PU Šibensko kninske pozivaju sve sugrađane koji su oštećeni na isti način od BIH državljana, “da ukoliko su oštećeni na isti način, to prijave najbližoj Policijskoj postaji ili na besplatan telefon 192.”

 


 

Komentari

Komentara


Foto: Nicolas Solerieu, Unsplash

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close