Tech

IZUM: Boca koja pretvara zrak u vodu

Dok pedalirate svom snagom uzbrdo dobro je znati da sa sobom imate vode. No, ako ste vodu iz boce na biciklu već popili i prije brijega ne brinite, nova generacija sportskih boca za vodu sama će moći stvoriti novu pitku vodu iz vlage u zraku! Barem ako se radi o relativno čistom zraku oko vas u tom trenutku.


Austrijski industrijski dizajner Kristof Retezar kreirao je bocu Fontus, dizajniranu da pomogne ljudima u područjima koja oskudijevaju vodom. U takvim područjima danas živi više od milijardu ljudi.

Umjesto da ovisi o kompleksnim sustavima koji pročišćavaju vodu (kao jedan od projekata koji financira Bill Gates), Retezar se orijentirao na nešto jednostavnije i pokretljivije – na zrak oko nas.

“Ovdje se radi o jednostavnoj kondenzaciji vode iz vlage koja se nalazi u zraku” – pojasnio je Retezar.

Kako vlažni zrak ulazi u bocu on se zabija u niz hidrofobnih ‘zubi’, to je pregrada koja izgleda poput četkice za zube. Ta pregrada pomaže da se vlaga pretvori u kapljice. Maleni solarni panel na vrhu Fontus boce napaja bateriju boce.

Retezar ističe da boca najbolje funkcionira kada se nalazi u uvjetima od 80 do 90 posto vlažnosti i kada je vruće (između 30 i 40 Celzija). U sat vremena Fontus boca može proizvesti gotovo pola litre vode. 

No, sustav još nije usavršen. Boca će filtrirati neka zagađenja poput – kukaca i prašine, no filter neće izbaciti sav talog koji se također ubaci u bocu preko zraka.

Za buduće modele namjeravaju instalirati filtere s ugljikom koje će bolje pročišćavati čestice. Ovaj bi projekt uskoro trebao izaći i na natječaj za prikupljanje sredstava, a vlasnici se nadaju da će cijena boce biti ispod 100 dolara.

 Pročitajte više o temi na stranici UpTech.


Tekst: 24sata.hr
Foto: bicycling.com 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close