Scena

Izravan prijenos dodjele Oscara na Hrvatskoj televiziji

Hrvatska televizija u noći s nedjelje na ponedjeljak izravno će prenositi dodjelu Oscara, najpopularnije filmske nagrade na svijetu.


‘Zamislite što je moguće’, slogan je ovogodišnje 87. svečane dodjele nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti. A Oscarima se i ove godine nadaju uzvanici na najglamuroznijoj svečanosti u svijetu zabave i showbussinesa koja će se održati 22. veljače u Los Angelesu. U neizvjesnoj utrci nalazi se niz filmova koji su obilježili američku kinematografiju u 2014, ali i velik broj hvaljenih radova ostalih svjetskih kinematografija.

U kategoriji najboljeg filma ove godine nominirano je osam naslova, među njima i dva s najviše, čak devet nominacija. Prema prognozama, najveći je favorit večeri humorna drama s elementima fantastike ‘Birdman‘. Devet nominacija ima i humorna drama ‘Hotel Grand Budapest‘ u režiji Wesa Andersona dok nominaciju manje ima biografska drama ‘Igra oponašanja‘ Mortena Tylduma. Po šest nominacija zavrijedile su ratna drama ‘Snajperist’Clinta Eastwooda i obiteljska drama ‘Odrastanje’ Richarda Linklatera. Biografska drama ‘Teorija svega‘ Jamesa Marsha i glazbena drama ‘Ritam ludila’ Damiena Chazellea imaju po pet nominacija, a popis ostvarenja nominiranih za najbolji film zaključuje povijesna drama ‘Selma‘ u režiji Ave DuVernay s dvije nominacije. Uz favoriziranog Iñárritua, za Oscara su za najbolju režiju nominirani Anderson, Linklater, Tyldum te Bennett Miller, čija se sportska drama o hrvanju, ‘Foxcatcher‘, s ukupno pet nominacija jedina ne nalazi među nominiranima za najbolji film. Iako je također nominirana za ukupno pet Oscara, ni znanstveno-fantastičnoj drami ‘Interstellar‘ Christophera Nolana nije uspjelo doći na popis naslova nominiranih za najbolji film. Među glumačkim nastupima najviše se izgleda daje Eddieju Redmayneu iz ‘Teorije svega‘ i Michaelu Keatonu iz ‘Birdmana’ za glavnu mušku ulogu, odnosno Julianne Moore za ‘Zauvijek Alice’ i Marion Cotillard za ‘Dva dana, jedna noć’ za glavnu žensku ulogu. Oscarima za najbolju sporednu mušku, odnosno žensku ulogu najbliži su pak Patricia Arquette za ‘Odrastanje‘ i Emma Stone za ‘Birdmana‘ te J. K. Simmons za ‘Ritam ludila‘ i Edward Norton za ‘Birdmana’. Kao favoriti u scenarističkim kategorijama slove filmovi ‘Hotel Grand Budapest’ za najbolji izvorni scenarij i ‘Igra oponašanja’ za najbolji scenarij prema predlošku. Što se tiče kategorije najboljeg filma izvan engleskog govornog područja, najviše se izgleda daje poljskoj ‘Idi‘ i ruskom ‘Levijatanu‘, dok je najveći favorit među dugometražnim animiranim filmovima drugi dio serijala ‘Kako izdresirati zmaja’.

Ovogodišnja se dodjela održava četrnaestu godinu zaredom u luksuznom zdanju holivudskog Dolby Theatrea, čijih će 3.400 uzvanika te televizijski gledatelji u više od dvjesto zemalja pratiti glazbeno-scenski spektakl u produkciji Neila Merona i Craiga Zadana. Kroz svečanost proglašenja dobitnika pozlaćenih kipića u ukupno 24 kategorije gledatelje će voditi popularni komičar Neil Patrick Harris, zvijezda humoristične serije ‘Kako sam upoznao vašu majku’.

Među brojnim najavljivačima na svečanosti naći će se dosadašnji dobitnici Oscara te neke od najvećih zvijezda: Ben Affleck, Jennifer Anniston, Jason Bateman, Scarlett Johansson, Eddie Murphy, Chris Pine, Naomi Watts, Cate Blanchett, Benedict Cumberbatch, Nicole Kidman, Jennifer Lopez, Lupita Nyong’o, Chris Pratt, Chaning Tatum, John Travolta, Oprah Winfrey i Meryl Streep, a ona 87. svečanu dodjelu Oscara dočekuje uz svoju devetnaestu nominaciju za najbolju sporednu žensku ulogu u mjuziklu ‘U šumi’.

Početak prijenosa dodjele filmske nagrade Oscar je u 1 sat u noći s nedjelje na ponedjeljak, a komentatori u studiju Hrvatske televizije bit će Alemka Lisinski, Nenad Korkut i Boško Picula.


 

Foto: Facebook
Tekst: Tportal


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close