VijestiGrad ZagrebScena

Izložbom “LICA I NALIČJA” otvara se prva inkluzivna umjetnička galerija za osobe s intelektualnim teškoćama

Dana 1. prosinca 2017. godine u 13h u sjedištu Centra za rehabilitaciju Zagreb otvara se inkluzivno-umjetnička galerija za osobe s intelektualnim teškoćama, prva takvog tipa u Europi.


Galerija Orlovac otvara sa izložbom slika pod nazivom „Lica i naličja“. Izložbu oformljuju likovni radovi korisnika Centra u suradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i akademskim umjetnicima, profesorima s Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Riječ je o sljedećima: Tara Beata Ratz – Neven Novak, Ivica Purgar – Leon Barić, Benedikta Vilenica –Marina Kotur, Noa Geres – Jelena Gvozdanović, Marin Sovar – Zdravko Krešić, Marija Puzak – Kristijan Žerjavić, Koraljka Kovač – Ranko Ćuća. 

Centar za rehabilitaciju Zagreb, sjedište Orlovac, ustanova je Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalne politike koja skrbi o djeci, mladima i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama. Centar radi na više lokacija u Zagrebu i sam rad je organiziran prema kronološkoj dobi korisnika i vrsti usluga. Programi koje provode su razne radne aktivnosti, psihosocijalna rehabilItacija i razne terapije (likovna terapija, kineziterapija i glazbo terapija) u koje je uključeno preko 200 korisnika. 

U program likovne terapije koju vodi Blanka Stančić Puhak, mag.umj. i CEAT praktikant uključeno je oko 200 korisnika iz cijelog Centra za rehabilitaciju Zagreb. Program likovne terapije uspješno se provodi već niz godina te  je u cilju da svake godine pripreme izložbu likovnih radova korisnika iz bilo koje grane umjetnosti, keramike,slikarstva,grafičkih tehnika u adekvatnim galerijskim prostorima i poticanje suradnje sa relevantnim umjetničkim institucijama i fakultetima (Akademija za likovnu umjetnost Zagreb, Tekstilno tehnološki fakultet Zagreb i sl.) 

Do sada je realizirano više izložbi u zagrebačkim galerijskim prostorima, sudjelovanja na inkluzivnim likovnim kolonijama, s ciljem da se osobe sa intelektualnim teškoćama prepoznaju u društvu kao ravnopravne . Konkretno se  radi o probranim korisnicima koji su talentirani i uz stručnu podršku se prezentiraju upravo kroz razne kulturne manifestacije. 

Cilj je izrada platforme za umjetnike/korisnike koja nedostaje na ovom području za daljnji razvoj i usavršavanja osoba s intelektualnim teškoćama u umjetničkom izražavanju. Otvorenje je planirano za 01.12.2017., uz umjetničku izložbu 7 korisnika i 7 umjetnika (4 studenta sa ALU i 3 renomirana umjetnika, 2 profesora sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta). 

Ideja ovog projekta jest uspostava suradnje sa sličnim ustanovama koje dijele slične principe rada. Koncept same metode rada u ovom projektu  jest da se radi jedan na jedan (umjetnik i korisnik) u raznim slikarskim i keramičkim tehnikama. Producirani likovni radovi bi se izložili u galerijskom prostoru po dogovoru . Ovakav način rada u Centru se provodi već par godina  te se pokazao vrlo korisnim za podizanje socijalne osviještenosti u društvu. 

U likovnoj terapiji uvijek je naglasak na sami proces i terapijski učinak, te se upravo ovakvim projektima ukazuje na relevantnost promidžbe likovnog stvaralaštva i integraciju osoba sa intelektualnim teškoćama u sustav hrvatske suvremene umjetnosti i šire. 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close