Scena

Izložbe koje ćemo gledati 2016. godine

Nakon sjajnih izložbi Miróa i Rodina, Umjetnički paviljon će ove godine u okviru ciklusa ‘Najveći kipari 20. stoljeća’ predstaviti i velikoga virtuoza kiparstva Alberta Giacomettija. U Galeriji Klovićevi dvori pripremaju retrospektivu Mencija Clementa Crnčića u povodu 150 godina umjetnikova rođenja, a u Muzej za umjetnost i obrt izložbom ‘Pokrenuto oko – talijanska kinetička umjetnost od 50-ih do 70-ih’ vraćaju se djela umjetnika koji su djelovali u okviru pokreta Novih tendencija


Izložba wroclawske avangarde najvažnija je međunarodna izložba suvremene umjetnosti u MSU-u u 2016. kojom se predstavlja dosad nepoznatu dinamičnu kulturnu povijest Europske prijestolnice kulture u 2016. Presjek bogate djelatnosti Muzeja Mimara u protekla tri desetljeća moći ćete pogledati na izložbi ‘Donator Ante Topić Mimara – ostvarenje vizije’.

Galerija Klovićevi dvori

Izložba ‘Korčula prije Krista’ bavi se prapovijesnim razdobljem, a bazirana je na rezultatima 150 godina arheoloških istraživanja na otoku Korčuli, posebno u Veloj spili smještenoj na zapadnom dijelu otoka koja se intenzivno istražuje od 1974. Iako poznata uglavnom samo uskom krugu stručnjaka, dosadašnji rezultati pokazali su da se radi o vrlo vrijednom lokalitetu, jednoj od izvorišnih točaka Europske civilizacije, mjestu gdje je začeta suvremena zapadna društvena misao i arhivu u kojem su uskladištene činjenice o posljednjih, barem, 20 tisuća godina naše prošlosti. Imamo privilegiju što na jednom mjestu, u 11-metara naslagama možemo iščitati praktički cjelokupnu povijest ljudskog roda. Izložbu koja za cilj ima promovirati, zaštiti i očuvati kulturni izričaj lokaliteta Vela Spila u Galeriji Klovićevi dvori moći ćemo pogledati na proljeće ove godine.

Retrospektivnom izložbom Mencija Clementa Crnčića obilježit će se 150. godina rođenja ovog umjetnika te nakon više od 25 godina od posljednje retrospektive javnosti ponuditi novo čitanje likovnoga opusa ovog velikog umjetnika. Kroz kapitalna ostvarenja u stručnom kustoskom izboru Galerija Klovićevi dvori nastojat će svojim posjetiteljima ponuditi vrhunski umjetnički doživljaj likovnoga opusa i dati cjelovit i suvremen rezime njegovoga rada koji će ga predstaviti kao jednog od utemeljitelja domaćeg pejzažnog slikarstva te kao prvog dosljedno školovanog grafičara čija se djela već prilikom nastajanja izlažu na grafičkim izložbama uz ponajbolje umjetnike tiska svoga doba. Na izložbi koju ćemo moći vidjeti od veljače do travnja, bit će predstavljen i opus karikatura, ilustracija te plakata, kao i dokumentarne fotografije i artefakti o njegovu životu.

Tijekom lipnja i srpnja u Galeriji Klovićevi dvori planirana je retrospektivna izložba u povodu obilježavanja stotinu godina od rođenja renomiranog hrvatskog slikara Zlatka Price, nezaobilazne figure hrvatskog modernog slikarstva. Retrospektiva donosi prikaz i analizira važnost Pricina opusa unutar jugoslavenske/hrvatske scene te njegov značaj u europskom kontekstu, ali i društveno-povijesni, umjetnički te nacionalno-kulturološki osvrt na Pricu i Pečuh u kojem je rođen.

6. Biennale ilustracije, koje će se također održati u lipnju i srpnju, donosi novu intrigantnu temu suodnosa animacije i ilustracije. U planu je uz povijesni kontekst pokazati nova rješenja, kako u radu autora tako i izložbenim postavom i pratećim programima. Potvrđeno je sudjelovanje sedam autora iz Ruske Federacije uz prateći tekst kustosice Ekaterine Gavrilove iz Moskve, a očekuje se i popis predstavnika japanske suvremene ilustracije u kontekstu animiranih filmova.

Krajem godine, od listopada do prosinca, u Klovićevim dvorima planiraju veliki izložbeni projekt ‘Umjetnička baština Istre’. Koncepcija izložbe temelji se na cjelovitoj kronološkoj interpretaciji umjetničke baštine Istre od pretpovijesti do početka 20. stoljeća. Koristeći reprezentativan izbor originalnih izložaka nadopunjen multimedijalnom prezentacijom, izložba će predstaviti kulturološki fenomen istarskog poluotoka iz svih njegovih dijelova bez obzira na državne granice, jer je za pravilnu interpretaciju vrlo bitna teritorijalna cjelovitost poluotoka.

U prosincu će se u Klovićevim dvorima otvoriti izložba ‘Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.’, koju ćemo moći pogledati do veljače 2017. Gotovi svi hrvatski slikari, kipari i arhitekti iz razdoblja moderne školovani su u Beču na Kunstgewerbeschule i Akademiji likovnih umjetnosti kod priznatih austrijskih umjetnika i arhitekata, te su bili dobro upoznati s aktualnim zbivanjima u Beču i s pojavom secesije. Izložba će kroz ključne tematske cjeline na primjerima najpoznatijih bečkih i hrvatskih umjetnika razdoblja moderne ukazati na višestruku povezanost Zagreba i Beča čija je isprepletenost rezultirala specifičnim kulturno-umjetničkim procvatom, do tada, a i gotovo nikad poslije zabilježenima u našem likovnome razvoju. – piše  tportal.hr

Umjetnički paviljon

Od ukupno pet izložaba koje će se u ovoj godini održati u Umjetničkom paviljonu, posebno se izdvajaju dvije: ‘Mediteran Iva Dulčića’ i izložba Alberta Giacomettija ‘Portreti sadašnjosti’.

Izložba u povodu stogodišnjice rođenja slikara Ive Dulčića moći će se pogledati od 28. travnja do 26. lipnja. Prigodna će se izložba usredištiti na jedan od posebnih aspekata njegova opusa. Kao logična cjelina nudi se motivika mediteranskog krajolika i mediteranskih ambijenata, područje u kojemu je Ivo Dulčić (1916. – 1975.) idealno povezao oba kraja svoje zavičajne pokrajine Dalmacije (obiteljski ukorijenjeni Hvar i formativno ključni rodni Dubrovnik). U rasponima od prvog ‘Straduna’ (1950.) i ‘Dubrovačkog ljeta’ (1956.) do ‘Crvenog otoka’ (1962.) i ‘Požara na otoku’ (1970.), kroz više od dva desetljeća intenzivnog slikanja, na raspolaganju je repertoar motiva i morfoloških inačica što potvrđuju Ivu Dulčića kao jednoga od ključnih umjetnika epohe, te izložbu čine pravim kulturnim događajem i zasluženim odavanjem počasti slikaru, a koji dosad nije bio nikad samostalno predstavljan u Umjetničkom paviljonu. Autor izložbe i izbora djela je akademik Tonko Maroević.

Više čitajte na  tportal.hr.


 

Foto: flag-metamorphoses.net

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close