Zdravlje

Izgledaju slično i koriste se za iste stvari, ali razlika je – ogromna!

Maslac i margarin su dva namaza  sličnog izgleda i okusa, no margarin je osjetno jeftiniji. Domaćice su ga iz tog razloga češće kupovale, no kako se danas mijenja kolektivna svijest o hrani i njihovim sastojcima, tako se veći broj ljudi radije odlučuje na maslac zbog svog sastava. On je kod ova dva proizvoda potpuno drugačiji kao i način proizvodnje, piše 24sataMaslac se radi od mlijeka ili vrhnja i obično se može kupiti običan ili posoljeni. Kad pričamo o margarinu, ni mlijeko ni vrhnje nemaju veze s njim. On se radi od ulja, soli i emulgatora.

Kako je nastao margarin?

Margarin se počeo proizvoditi početkom 19. stoljeća kao jeftinija verzija maslaca, koju će se moći priuštiti većina stanovništva.

Tada se margarin bazirao na životinjskoj masti, a ne na ulju, koje je danas postalo sastavni dio margarina. Tek kasnije su se proizvođači odlučili izbaciti životinjsku mast i zamijeniti je biljnim uljem.

Razlike u proizvodnji

Proizvodnja maslaca se jako razlikuje od proizvodnje margarina. Maslac se tradicionalno smrzava, a margarin se provodi kroz proces hidrogenacije. Margarin dobiva svoje ime od prvobitnih primarnih sastojaka, masne kiseline pod nazivom “margarinska kiselina”, izvedene od grčke riječi margaron koja znači “biser”. Maslac je izveden iz grčke riječi boutoron što znači “kravlji sir”.

Transmasne kiseline nastaju hidrogenizacijom, procesom dodavanja atoma vodika biljnim uljima kako bi smjesa prešla iz tekućeg u kruto stanje. Koriste se i radi poboljšanja okusa, ali i produljenja roka uporabe proizvoda. Tvrdi stolni margarin od svih namirnica sadrži najviše transmasnih kiselina, u prosjeku od 20 do 50 posto.

Više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close