VijestiZdravlje

Kako izgleda seks u različitim dobima života?

Klinička psihologinja i seksualna terapeutkinja Megan Fleming podijelila je svoje dugogodišnje iskustvo s čitateljima Redbook-a i razbila neke mitove koji se vežu za seks i dob ljudi, piše 24sata.hr


1. Seks u početku veze

Početak svakog odnosa je vrlo uzbudljivo vrijeme i za muškarca i ženu, otkrivate novosti o svojem partneru, “kradete” trenutke za sebe, ali koliko god da je taj novi početak vrsta afrodizijaka, može biti i koban za vašu seksualnost.

Kad ulazite u novu vezu, možete se opustiti i usredotočiti na vlastito zadovoljstvo. Dosta ljudi u dugoj vezi osjećaju odgovornost prema partneru i njegovim potrebama, a tu se smanjuje oduševljenje seksom. Nekim ljudima je jako teško povezati “poznato” s “erotičnim” i stoga im je potrebna sloboda kako bi ispunili svoje seksualne potrebe”, objašnjava dr. Fleming.

2. Prvih 6 do 18 mjeseci veze

Razdoblje od 6 do 18 mjeseci znanstvenici smatraju seksualnim vrhuncem veze. Istraživanje objavljeno 2016. pokazalo je da su parovi seksualno najispunjeniji u razdoblju od 6 do 18 mjeseci veze, ali Fleming smatra da se to razdoblje može produžiti i do 18 mjeseci veze.

Ona smatra da ovo razdoblje seksualnog vrhunca treba imati kraj. Seksualno uzbuđenje s vremenom treba zamijeniti prava intimnost gdje partneri žele biti intimni jedni s drugima i nakon što su se vidjeli u najlošijem stanju. Intimnost je bitna za sve aspekte veze te donosi mir i samopouzdanje koje osnažuje i ostatak veze.

3. Kad veza postane ozbiljna ili nakon vjenčanja

Vjenčanje uopće ne utječe na seks, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje. Ono što utječe su obveze koje s vremenom parovi preuzimaju. Opterećenost režijama, poslom, brigom za djecu i/ili roditelje, rezultira sveopćim umorom zbog kojeg parovi ne stižu ni misliti na seks pa se on u tom razdoblju prorjeđuje.

U tim situacijama, Fleming savjetuje da partneri budu otvoreni i razgovaraju o seksu te da se ne srame reći što ih muči.

Više na 24sata.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close