Scena

Izdan nastavak knjige “Ubiti pticu rugalicu”

U ovom se romanu junakinja poznate priče, djevojčica Scout, pojavljuje u odrasloj dobi. Stoga je ovo izuzetno zanimljiv roman koji poznate likove iz romana “Ubiti pticu rugalicu” stavlja u turbulentne događaje tijekom 1950-ih godina


Jedana od zasigurno najiščekivanijih knjiga 2015. godine je roman “Go Set a Watchman”, američke književnice Harper Lee. Nakon više od pola stoljeća, autorica je objavila nastavak svojeg kultnog i nagrađivanog romana “Ubiti pticu rugalicu”.  Hrvatski prijevod novog romana, unutar popularne hit biblioteke, izdavačka kuća Znanje najavljuje za sam kraj 2015. godine.

Roman “Ubiti pticu rugalicu” Harper Lee je objavila sada već davne  1960. i njime postigle nevjerojatan uspjeh. Osvojia je prestižnu Pulitzerovu nagradu, te je odlikovana Predsjedničkom  medaljom slobode. Ljepota ovog svevremenskog klasika krije se ponajprije u ljubavi kojom autorica ispisuje svoju priču o djetinjstvu na američkom Jugu 1930-ih godina 20. stoljeća. Iza idilične slike krije se nepravda i okrutnost rasne diskriminacije o kojoj autorica iskreno progovara. Ovaj klasik američke književnosti preveden je na pedesetak jezika i prodan širom svijeta u više od 30 milijuna primjeraka, a u raznim anketama proglašen je najboljim i najljepšim američkim romanom 20. stoljeća.

GREGORY PECK

Ptica rugalica postala je simbolom različitosti, simbolom ljudi drukčije boje kože i drukčijeg načina života. Grijeh je ubiti pticu rugalicu jer ona ne čini nikakvu štetu, ona samo pjeva. Tolerancija, istinska pravednost i humanost glavne su poruke ove knjige. Dvije godine nakon izlaska knjige snimljen je i istoimeni kultni film s Gregoryjem Peckom u glavnoj ulozi koji je za ovaj film osvojio i  Oscara.

Nakon objavljivanja romana “Ubiti pticu rugalicu” Harper Lee se povukla s književne scene, zbog čega je vijest o izlasku njezine nove knjige u literarnim krugovima odjeknula poput bombe. Riječ je o  rukopisu koji je autorica napisala pedesetih godina prošlog stoljeća, prije nego je napisala roman “Ubiti pticu rugalicu”, ali ga nikad nije objavila. U njemu se junakinja poznate priče, djevojčica Scout, pojavljuje u odrasloj dobi. Stoga je ovo izuzetno zanimljiv roman koji poznate likove iz romana “Ubiti pticu rugalicu” stavlja u  turbulentne događaje tijekom 1950-ih godina, kada se okovi rasizma počinju slamati. Kritika ističe kako će roman “Go set a Watchman” baciti novo svjetlo na događaje iz autoričinog prvog romana, a sama Harper Lee će dočekati izlazak ove knjige u osamdeset osmoj godini života.


Tekst: vecernji.hr
Foto: boiseclassicmovies.com / www.hollywoodreporter.com


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close