Politika

Izbori u Lici koštali su milijun kuna

Trošak provedbe prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije iznosi 922.426 kuna, a stranke i grupe birača još nisu objavile troškove svojih kampanja iako su izvješća Županijskom izbornom povjerenstvu (ŽIP) predale prije tjedan dana, no rok njihove objave je do 24. travnja.


“Sve stranke i nezavisne liste koje su se natjecale za mjesta u Županijskoj skupštini moraju same objaviti financijska izvješća i to do 24. travnja”, rekla je Hini članica ŽIP-a za nadzor financiranja izborne promidžbe Mirjana Kosanović, a prenosi portal Index.hr.

Dodala je i kako su financijska izvješća ŽIP-u sve liste dostavile u zakonskom roku, do 9. travnja, neki putem pošte, a neki osobno. “Za sada nemamo primjedbe, no izvješća se pregledavaju, a same su stranke dužne objaviti ta izvješća do 24. travnja u ponoć”, pojasnila je Kosanović.

Više od pola troška provedbe izbora, odnosno 476.177 kuna, naknade su članovima biračkih odbora – i to po 300 i 250 kuna.

Slijedi 129.830 kuna materijalnih troškova u koje ulaze tiskanje listića i plakata, glasačke kutije, glasačke pregrade, oglašavanje, troškovi iznajmljivanja privatnih kuća za biračka mjesta, troškovi domara, prijevoza biračkih odbora, uključujući i odlazak članova odbora do domova nemoćnih i nepokretnih osoba kako bi i one mogle glasati.

Članovi stalnog sastava ŽIP-a prema vladinoj odluci dobili su 3600 kuna neto, ukupno 35.054 kuna bruto, a članovi proširenog sastava ŽIP-a 2340 kuna neto po osobi, ukupno 22.761 kunu bruto.

Preostalih oko 258.600 kuna ukupna je naknada predsjednicima, potpredsjednicima i članovima stalnog sastava svih gradskih i općinskih izbornih povjerenstva, kao i naknada za rad stručnog tima te za obavljanje administrativno-tehničkih i pomoćnih poslova.

Izbori su 10. ožujka bili održani jer bivši saziv Županijske skupštine nije do 31. prosinca 2018. godine usvojio proračun župana Darka Milinovića. Prema izbornom rezultatu, u četvrtak je konstituirana Županijska skupština u novom sazivu, a 18. će travnja biti rasprava o proračunu kako ga je predložio župan Darko Milinović.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: LikaClub/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close