Zdravlje

Izbacite ove navike iz života i bolje ćete se osjećati

Važno je voditi zdrav život, ali i u njemu treba imati granica. Neprestano dobivamo informacije što je dobro, a što loše za naše tijelo, na primjer koliko vode smijemo unositi, kako se pravilno hraniti i vježbati. Te informacije često mogu biti zbunjujuće, a mogu vas i zavarati, stoga vam donosimo popis takozvanih zdravih navika koje trebate odbaciti jer vam mogu donijeti više štete nego koristi.


Izbacivanje masnoća iz prehrane

Istraživanja su pokazala da bezmasna hrana uopće ne pomaže ako želite smršaviti. Istraživači su proučavali 50 000 žena koje su jele nemasnu hranu. Sudionici nisu imali manji rizik od raka ili srčanih oboljenja. Nutricionisti preporučuju izbalansiranu dijetu sa zdravim mastima (orašasti plodovi, ribe, avokado) i složenim ugljikohidratima (zeleni grašak).

Previše vježbanja
Nije dobro previše vježbati jer može biti jednako štetno kao i kada niste uopće aktivni. Vježbanje može preuzeti kontrolu nad vašim životom. Stalno ste umorni i pokušavate nedostatak energije nadoknaditi supstitucijom (kava, energetska pića). Također, tijelo vam postane sklono ozljedama, jer ne dajete mišićima dovoljno vremena da se oporave.

Izbacivanje deserta
Studije su pokazale kako zabrane često dovode do prejedanja. U istraživanju koje je uključilo 103 žene, grupa kojoj je bila zabranjena konzumacija čokolade, pojela je više čokolade nego ijedna druga grupa. Mali deserti neće naškoditi nikome i postoje načini na koje se slatkiši mogu jesti bez debljanja.

Česti međuobroci i grickanja
Jedenje malih obroka više puta dnevno prilično je zdravo, ali trebate biti pažljivi kako se ne biste preračunali i pojeli puno više od planiranog. Također, pripazite što grickate. Ne moramo naglašavati da čips ne dolazi u obzir. Preporučamo sušeno voće, sjemenke i orašaste plodove.

Preskakanje doručka
Svi su obroci jednako važni, stoga nemojte nijedan preskočiti. Kao što rijetko tko propušta ručak, tako treba biti i s doručkom. Ujutro treba unijeti hranu kako bi se metabolizam pokrenuo te će tijelo imati više energije za ostatak dana i postojat će manja mogućnost prejedanja. Istraživanja su pokazala kako je preskakanje doručka povezano s većim rizikom od pretilosti.

No pain, no gain!
Kunete se u krilaticu No pain, no gain!. Shane McLean, certificirani trener kaže – Ako osjetite bol, prestanite! – i dodaje ako vas išta boli, završite za taj dan ili smanjite intenzitet pokreta. Osjećati se grozno nakon vježbanja nije željeni ishod. Jaka mišićna bol obično znači ozljedu, ne dobru tjelovježbu. Vježbe bi trebale biti pametnije, a ne teže od onoga što vaše tijelo može podnijeti.

Voćni sokovi umjesto voća
Voće ima šećer u sebi, ali on je prirodan i ide u paketu s vitaminima, vlaknima i antioksidansima. Voćni sok nema vlakna, što je izvor osjećaja sitosti. Unos vlakana smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava probavu.

Korištenje isključivo maslinovog ulja
Maslinovo je ulje dobro, to uopće nije upitno. Ima puno antioksidansa i monozasićenih masnoća, koje smanjuju loš kolesterol, ali nekada nije dobar izvor za kuhanje. Ima nižu razinu izgaranja (186 Celzijevih stupnjeva), što znači da se sve dobro raspušta na nižim temperaturama te postoji mogućnost stvaranja loših kemijskih spojeva.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: studentski.hr | Foto: intelligenttravel

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close