LifestyleTechTurizam

Iz S3 HRVATSKA o projektu svemirske luke: Projekt S3 UDBINA u Hrvatskoj OSTAJE PRIORITET Holdinga!

Švicarcima se povukao jedan od ključnih investitora pa ga nadomjestili kineskim partnerom, IPO najavili za 2016.


U priči o svemirskoj luci u Udbini, iz koje bi trebali biti lansirani mini sateliti za Google i Facebook, uz Švicarce su u igri i Kinezi. Iako je švicarska tvrtka Swiss Space Systems (S3) trebala potkraj prošle godine, nakon što je dobila zeleno svjetlo Ministarstva obrane, obaviti mjerenja potrebna za predaju zahtjeva za koncesiju na vojni aerodrom u Udbini, mjerenja još nisu napravljena jer je u kompaniji došlo je do vlasničkog preslagivanja.

Prema neslužbenim informacijama, povukao se jedan od glavnih dioničara. O kome je riječ, nije poznato. No, Švicarci su nakon toga objavili da su našli novog strateškog partnera – kinesku korporaciju Joint Rui Kang Group (Recon). Prema informacijama na internetskim stranicama Recona, riječ je o poslovnom sustavu koji upravlja s 22 brenda u visokoj tehnologiji, poljoprivredi, logistici, transportu i građevinarstvu. Recon navodno ima imovinu vrijednu više od 13,5 milijardi eura.

I dalje prodaju karte 
“Recon i S3 planiraju suradnju u lansiranju satelita, svemirskim putovanjima, svemirskim geografskim informacijskim sistemima, prikupljanju big date i drugim poslovima vezanim za male satelite, kao i razmjenu timova i stručnjaka između Švicarske, Hrvatske i Kine”, objavio je S3. Recon je potom obznanio da planira suradnjom sa S3 razviti nova tržišta u Aziji te proizvode u satelitskoj industriji. Kinezi su S3 opisali kao kompaniju koja razvija tehnologiju za povoljne letove u svemir. Navode da se tehnologija testira i da bi u funkciji trebala biti 2017. Pritom se i kineska korporacija pozvala na razmjenu znanja na relaciji Švicarska-Hrvatska-Kina.

S3 je potom objavio da odgađa IPO, ali i ZeroG letove koji su trebali prethoditi svermiskim letovima. Inače, ti su letovi kao turistička atrakcija i demonstracija budućih mogućnosti kompanije bili najavljeni i iz Zračne luke Zagreb. S3 je IPO pomaknuo na 2016., a ZeroG letove na drugu polovicu ove godine. Kompanija je objavila da je dijelu kupaca čak ponudila da zamjene svoje ZeroG karte za vlasnički udio u S3-u.

Na internetskim stranicama S3-a pak karte za ZeroG letove iz Zagreba, koji je jedan od osam lokacija na svijetu i među tri lokacije u Europi odakle Švicarci nude takvi letovi, i dalje se prodaju. U ponudi su dvije kategorije karata za ZeroG letove iz Zagreba u drugoj polovici ove godine. Karta za jeftiniju ponudu zvanu ‘Party zone’ stoji 2500 švicarskih franaka, a za skuplju ‘Premium zone’ 6000 franaka.

Slađan Zovko, direktor S3 Hrvatska, na upit Poslovnog dnevnika odgovorio je da je kompanija Swiss Space Systems u fazi restrukturiranja zbog, kako navodi, velikog interesa potencijalnih financijskih ulagača. “Swiss Space Systems Holding SA ostat će većinski dioničar, s više od 51 posto vlasništva, i samostalno će odlučivati u upravi S3 te će nastaviti s radom i projektom prema zadanom planu”, kaže Zovko. Naglašava da se plan vezan uz gradnju svemirske luke u Udbini nije promijenio.

“Bez obzira na nove dioničare u S3, projekt S3 Udbina u Hrvatskoj ostaje prioritet S3 Holdinga SA”, zaključuje Zovko.


Tekst: Poslovni.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close