Turizam

Iz Nizozemske u Belgiju kroz: Pivnicu

Kada uđete u pivnicu De Biergrens, ulazite u nju na jedna vrata iz Nizozemske, a na druga vrata izlazite u Belgiju. Da, pomalo čudno, ali ovo je jedna od najluđih međunarodnih granica na svijetu. U pivnici postoje i dva telefona, jedan priključen na belgijski telekom, drugi na nizozemski. Postoje i dvije blagajne, i to svaka na suprotnim krajevima pivnice.


Ta granica nalazi se u Baarleu, mjestu koje je udaljeno oko 100 kilometara južno od Amsterdama. Zanimljivo je da granica, osim što prolazi ulicama i kroz sredinu trgovina i kafića, poput pivnice De Biergrens, prolazi i kroz vrtove, pa čak i dnevne sobe.

Granica iz 12. stoljeća

Granica datira još iz 12. stoljeća, kada su ratovi određivali zemljišta i što kome zapravo pripada. Kada se Belgija odcijepila od Nizozemske 1830. godine, taj nered i linije koje su obilježavale što je čije, postale su nacionalna granica, ali su također za sobom ostavile i brojne enklave. Danas Baarle leži u Nizozemskoj, ali ima 22 belgijskih enklava koje pak, imaju sedam nizozemskih enklava unutar njih.

Pročitajte više na vecernji.hr


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: debiergrens

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close