Iz Nizozemske u Belgiju kroz: Pivnicu

LIKACLUB

Kada uđete u pivnicu De Biergrens, ulazite u nju na jedna vrata iz Nizozemske, a na druga vrata izlazite u Belgiju. Da, pomalo čudno, ali ovo je jedna od najluđih međunarodnih granica na svijetu. U pivnici postoje i dva telefona, jedan priključen na belgijski telekom, drugi na nizozemski. Postoje i dvije blagajne, i to svaka na suprotnim krajevima pivnice.


Ta granica nalazi se u Baarleu, mjestu koje je udaljeno oko 100 kilometara južno od Amsterdama. Zanimljivo je da granica, osim što prolazi ulicama i kroz sredinu trgovina i kafića, poput pivnice De Biergrens, prolazi i kroz vrtove, pa čak i dnevne sobe.

Granica iz 12. stoljeća

Granica datira još iz 12. stoljeća, kada su ratovi određivali zemljišta i što kome zapravo pripada. Kada se Belgija odcijepila od Nizozemske 1830. godine, taj nered i linije koje su obilježavale što je čije, postale su nacionalna granica, ali su također za sobom ostavile i brojne enklave. Danas Baarle leži u Nizozemskoj, ali ima 22 belgijskih enklava koje pak, imaju sedam nizozemskih enklava unutar njih.

Pročitajte više na vecernji.hr


Foto: debiergrens

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u