IZ LIČKE KUHARICE: Kako pripremiti Ličke police?

Iva Biondić

Rijetka su područja koja toliko zarobe sva osjetila i ispune čovjeka spokojem i snagom kao što je Ličko-senjska županija. S jedne strane mirisi mora, kamena, kadulje, masline i bure, a s druge miris trave, sijena, šume, svježega ljeta i oštre zime. Na jednoj strani okus ribe, soli, maslinova ulja, ružmarina i kadulje, paške janjetine i na buri sušenoga pršuta i sira, a na drugoj okus svježega mlijeka, sireva base i škripavca, janjetine s ražnja ili ispod peke sa zlatno pečenim krumpirima, kupusa i mesa, gacke, pastrve, kukuruza i brašna te šljiva, gljiva i pitke vode s vrila.

Lika može ponuditi bezbroj okusa i svatko će za sebe pronaći nešto. Kako bi očuvali od zaborava odlučili smo kroz serijal članaka predstaviti tradicijsku kuhinju, naša prva tema su ličke police.

Lički krumpir je registriran i zaštićen na zajedničkom tržištu EU, gdje je dobio oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla u rujnu 2015. godine. Okus Ličkog krumpira je specifičan – brašnast, odnosno prhak upravo radi većeg postotka suhe tvari koji je, zbog specifične klime područja Like još izraženiji, te čini Lički krumpir posebnijim u odnosu na krumpire proizvedene u drugim područjima.

SASTOJCI


3-6 krupnijih krumpira
sol

PRIPREMA

Ugrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Krumpir oprati, izrezati na pola po dužini, položiti u plitku tepsiju, posoliti i staviti peći. Peći oko 45 minuta.

POSLUŽIVANJE

Pečene krumpire možete poslužiti same ili u kombinaciji s pršutom, slaninom ili vrhnjem.

U slast!

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u