KolumneKnjiževni petak

Iz knjige na male ekrane: Serije snimljene prema knjigama

U današnje vrijeme sve više knjiga dobiva svoju filmsku ili televizijsku inačicu. Iako to knjigoljupce ljuti, jer realno što može biti bolje od toga da u tišini svoga doma pročitate neku dobru knjigu, moramo priznati da su poneke serije s današnjeg popisa poprilično uspješno prenesene na male ekrane da i mi poželimo odložiti knjigu i zagledati se u ekran. Ovdje svakako moramo istaknuti kako su ove ekranizacije imale kontra efekt, da pojasnim većina gledatelja je za knjigu saznala nakon početka serije te se odlučilo za čitanje knjiga, što je svakako pohvalno.

Ovo su najpopularnije serije snimljene prema knjigama:

“Seks i grad” – Candace Bushnell

Serija koja je brzo osvojila svijet, prikazivala se od 1998. godine pa sve do 2004. Snimljena je u New Yorku i napisana je prema istoimenom romanu spisateljice Candace Bushnell. Svima su nam dobro poznati četiri glavna lika Carrie, Samantha, Charlotte i Miranda. Popularnost serije iznjedrila je i dva filmska nastavka.

“Tračerica” –  Cecily von Ziegesar

Ova serija koja se vrtjela i u nas počela je s prikazivanjem 2007. godine a svoje finale doživjela je 2012. godine. Serije knjiga o Tračerici prvotno su trebale biti adaptirane u dugometražni film no ti planovi su propali i rodila se ideja o snimanju serije i usuđujem se reći kako je to bio pun pogodak.

“Sherlock” – Arthur Conan Doyle

Britanci su nam na male ekrane donijeli suvremenu verziju detektivskih priča o Sherlocku Holmesu. Dosada je snimljeno devet 90-minutnih epizoda, od kojih su prve tri prikazane 2010, druge tri 2012, a 3. sezona 2014. Upravo je 3. sezona postala najgledanija britanska dramska serija od 2001.

“Okus krvi” – Charlaine Harris

Serija je temeljena na nizu romana “The Southern Vampire Mysteries” autorice Charlaine Harris, a opisuje zajednički život vampira i ljudi u izmišljenom gradiću Bon Temps. Serija se prikazivala od 2008. pa sve do 2014. godine.

“Vampirski dnevnici” –  L.J. Smith

Riječ je o televizijskoj verziji serije romana istoimenog naziva autorice L.J. Smith. Serija prati život Elene Gilbert, tinejdžerice koja se zaljubi u vampirsku braću Stefana i Damona Salvatorea. Serija se fokusira i na živote Eleninih prijatelja i ostalih stanovnika fikcijskog gradića Mystic Falls u Virginiji.

“Igra prijestolja” – George R. R. Martin

Serija je adaptacija novela “Pjesme vatre i leda”, Georgea R. R. Martina, od kojih je prva po redu “Igra prijestolja”. Igra prijestolja privukla je rekordan broj gledatelja na HBO i pridobila fanove diljem svijeta. Serija je pridobila pozitivne ocjene kritičara obzirom na količinu golotinje, psovanja, nasilja i seksualnog nasilja.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Đurđica Banić

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close