KulturaIzdvojeno

IZ GOSPIĆA POJASNILI Mlin iz 1696. godine zahtijevao je posebno pažljivu obnovu

ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO

Iz Grada Gospića jučer su izvijestili javnost o obnovi starog mlina “Kašikara” u Ribniku, za koji su se pojavili upiti građana vezano za cijenu radova od 420.000 kuna.


Zbog toga su se iz grada obratili s pojašnjenjem troškova, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

“U skladu s interesom javnosti Grad Gospić donosi pojašnjenje troškova obnove drvenog mlina „Kašikara“ u Ribniku, u ukupnom iznosu od 420.000,00 kuna.

Projektu se pristupilo nakon što je na poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019. godinu, Grad Gospić, u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Gospiću, prijavio projekt obnove drvenog mlina u svrhu zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara. Prema arhivskim podacima drveni mlin „Kašikar“ prvi se puta spominje u opisu Like i Krbave biskupa Glavinića iz 1696. godine te danas predstavlja raritetno predindustrijsko postrojenje zbog čega je njegova obnova bilo od iznimne važnosti i bilo joj je potrebno pristupiti stručno.

Navedeni troškovi obnove tako obuhvaćaju rekonstrukciju čitave mlinice koja je učinjena po preporuci konzervatora i u skladu s uputama Ministarstva kulture, prema čijim smo uputama za vrijeme čitavog projekta bili dužni postupati, pošto se radi o zaštićenom kulturnom dobru.

Materijal za obnovu tako je morala biti kvalitetna hrastovina, pri čemu su zidovi i podnice izrađeni od hrastovine debljine 10 cm i 12 cm. Krovna konstrukcija je također izrađena od hrasta a sam krov je, prema preporukama konzervatora, pokriven ariš šimlom, također vrlo kvalitetnim drvom s višom tržišnom cijenom.

Osim drvene konstrukcije, potpuna rekonstrukcija učinjena je i na kamenu za mlin koji je bio u vrlo lošem stanju. Cilj ovakve rekonstrukcije jest očuvati autohtonost ali i prvenstveno trajnost odrađenog posla, s obzirom na to da se mlinica nalazi na vodi te je cijelom projektu bilo potrebno pristupiti profesionalno.

Grad Gospić u ovom predmetu je privremeni skrbnik građevine koja je definirana kao zaštićeno kulturno dobro. Pošto je utvrđeno da se vlasnici prema njemu nisu odnosili s dužnom pažnjom, dovedeno je u pitanje očuvanje ovog vrijednog kulturnog dobra kojem je obnovom vraćen stari sjaj i osigurana budućnost za brojne godine pred njim i generacije koje dolaze.

Ukupna vrijednost radova koji su se odvijali u dvije faze iznosi oko 420.000,00 kn od čega je Ministarstvo kulture financiralo 250.000,00 kn, a ostatak u iznosu 170.000,00 kn Grad Gospić. Radove je izvela tvrtka „BAB“ d.o.o. Otočac. Mlin će se ugraditi do 20.6. kada je i rok kompletnog završetka radova.“, naveli su iz grada Gospića.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Grad Gospić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close