GastroTurizamIzdvojeno

Ivan Golac za Plitvice Times: Do sada sam u Lici našao desetak vrsta tartufa!

LOVAC NA TARTUFE

Iako mnogima neznana informacija, u Lici ima tartufa!


Tartufi su različite jestive gljive koje rastu pod zemljom, uglavnom pored korijena drveća kao što su hrast, bukva, topola, vrba i brijest. Zato ovise o životinjama koje ih jedu kako bi raspršile spore. Mnoge su vrste rijetke, jestive, a kako se smatraju delicijama, nalaze se među jednim od najskupljih svjetskih namirnica.

Magazin The Plitvice Times razgovarao je s Ivanom Golcem, zaljubljenikom u i lovcem na tartufe iz Gospića.

Kako ste postali lovac na tartufe?

Moj posao s tartufima počeo je prije pet godina, ali moje zanimanje za tartufe započelo je mnogo ranije. Oduvijek kruže priče da bi u Lici moglo biti tartufa, ali nitko nije znao više od toga, pa sam kupio psića starog dva i pol mjeseca i tako je sve počelo.

Recite nam nešto više o ličkim vrstama tartufa.

Kao što vidite, o tartufima iz Like govorim s posebnim veseljem – uživam u njima u svakom smislu te riječi. Do sada sam u Lici našao desetak vrsta tartufa i ovisno o klimi u kojoj rastu, među njima su male razlike.

Je li teško trenirati psa da postane lovac na tartufe?

Bez psa, pogotovo kada ste relativno novi u lovu na tartufe, vaše šanse da pronađete nešto vrlo su malene. Postoji dobra literatura za treniranje pasa, tako da sam samostalno trenirao pse, ali to nije bilo nimalo lako. Treba vremena da se pas uvježba kako bi postao dobar lovac – barem nekoliko godina.

Kad odgojite dobrog psa, posao postaje mnogo lakši i brže pronalazite tartufe. Veza između vlasnika i psa je jako važna, a obostranom ljubavlju uspjeh je zagarantiran. Sada imam tri psa, dva mužjaka (IGY i HAPPY) i jednu ženku (LADY G), svi su dobro istrenirani za lov na tartufe.

Uz obuku i njegu pasa najvažnije lokacije “lovišta”. Recite nam nešto više o njima.

U Hrvatskoj postoji mnogo područja na kojima rastu tartufi, a različite vrste tla određuju koliko se duboko nalaze tartufi. Ovisno o sezoni, obično rastu ispod stabala hrasta i graba.

Recite nam nešto više o umjetnosti lova na tartufe. Koliko je teško?

Kao i bilo koji drugi posao, lov na tartufe zahtijeva iskustvo i za njega je potrebno puno rada, odricanja i ljubavi. Ali znate, Majka priroda je savršena i vodi računa o svemu.

Cijeli život sam bio fasciniran i uronjen u prirodu, a to iskustvo mi je puno pomoglo kad je riječ o tartufima. Znam svaki dio Like, svaki kamen i svako drvo, sve izvore i sve ponore… nije li to dovoljno?

Je li istina da tartufe možete pronaći diljem Hrvatske?

S vremenom će tartuf postati ne samo istarski, već i hrvatski brend. Tartufi također rastu u Slavoniji, Dalmaciji, Posavini i Međimurju. Hrvatska je prekrasna zemlja i hrvatski tartuf treba predstaviti cijelom svijetu. Bilo bi šteta da se to ne napravi.

Recite nam nešto više o ostalim gljivama koje rastu u Lici.

Lika obiluje mnogim nadzemnim gljivama kao što su vrganji, lisičarke, crne trubače, smrčci i još mnogo drugih. Najviše se konzumiraju vrganji, ali nažalost najmanje ih se konzumira u Lici.

Svojim jedinstvenim ukusom trebali bi naći dom u mnogim hrvatskim i međunarodnim restoranima.

Jesu li tartufi budućnost gastronomije u Lici?

Promjene se ne događaju preko noći, jer trebamo naporan raditi i ulagati. Zašto ne napraviti tartufe dijelom budućnosti gastronomije?

Koje je vaše najdraže jelo od tartufa? Možete li podijeliti recept?

Tartufi su savršeni uz mnoga jela i mogu se kombinirati na mnoge načine s mesom i povrćem. Evo sjajne kombinacije sa svim sastojcima iz Like!

Teleći šnicl s pireom od krumpira i umakom od tartufa

Recept za umak:

Na srednje jakoj vatri zagrijte 1 žlicu maslaca u tavi. Dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar.
Dovedite vrhnje do vrenja, pa naribajte 100 g crnog ličkog tartufa. Ostavite nekoliko minuta.
Prelijte umak preko mesa i krumpira.

Zašto bi naši čitatelji trebali probati ličke tartufe?

Jer imaju jedinstveni okus, miris i aromu. Jednom kada ga probate, okus nikada nećete zaboraviti!

Vrste tartufa koje rastu u Lici:

Crni tartuf

Tuber aestivum (ljetni tartuf) – blagog okusa.
Tuber uncinatum (jesenski tartuf) – cijenjen u gastronomskom svijetu zbog svoje posebne arome i očaravajućeg mirisa. Jesenski tartuf raste u podnožju planine Velebit.
Tuber brumele (zimski tartuf) – jakog, ali ugodnog okusa i mirisa.
Tuber Melanosporum – jedna od najskupljih jestivih gljiva na svijetu. Pronađena je i na obroncima planine Velebit
Tuber macrosporum – glatki crni tartuf.
Tuber mesentericum – idealan za oplemenjivanje jela i predjela.

Bijeli tartuf

Tuber magnatum Pico – najcjenjeniji i najskuplji tartuf na svijetu. Može se pronaći u Lici.
Tuber Bianchetti ili tuber Borchii – osobno obožavam ovaj tartuf. Sasvim malen, s ugodnom aromom i savršen je za pripremu raznih umaka. Raste uglavnom u borovoj šumi. Može se pronaći u Lici.

Više priča iz najnovijeg broja The Plitvice Timesa možete pročitati na idućem linku:Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: The Plitvice Times | Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close