Zdravlje

Ivan Đikić objavio veliko znanstveno otkriće

Ivan Đikić i njegov tim znanstvenika sa Sveučilišta Goethe su otkrili nove signalne puteve koji blokiraju infekciju Salmonelom što je mogući temelje za nove terapije, piše 24sata.hr


“Bakterijske infekcije predstavljaju globalnu prijetnju zbog velikog broja novih slučajeva zaraza te zbog širenje bakterijskih sojeva otpornih na antibiotike. Salmonela je najčešći uzročnik gastroenteritisa ili upale probavnog trakta karakterizirana proljevima. Od zaraze Salmonelom obolijeva oko 200 milijuna pojedinaca godišnje. U manjem broju slučajeva Salmonela se može proširiti u krv te
dovesti do smrtnih slučajeva.

Ljudi se zaraze Salmonelom konzumiranjem zaražene hrane poput jaja, mesa te voća i povrća. Tome nažalost svjedočimo u nekoliko nedavnih slučajeva u Hrvatskoj. Danas ne postoji niti jedan djelotvoran lijek koji se može dati djeci ili osobi zaraženoj Salmonelom. Antibiotici su kontraindicirani kod većine akutnih upala jer mogu produžiti i pogoršati simptome, a oni se daju samo kod pojedinačnih slučajeva primjerice tijekom širenja bakterija u krvi”,  ističe se u priopćenju Ivana Đikića.

Kako bi pronašli nove terapije protiv patogenih bakterija, znanstvenici pokušavaju razumjeti interakciju između patogena i ljudskih stanica. Sada su znanstvenici sa Sveučilišta Goethe na čelu s prof. Ivanom Đikićem napravili značajan doprinos razumijevanju te interakcije. U radu koji je danas objavljen u prestižnom časopisu Nature Microbiology znanstvenici su opisali nove signalne puteve koji blokiraju infekciju Salmonelom”,  piše u priopćenju.

Više na 24sata.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close