ZnanostIzdvojeno

Iva Dasović s PMF-a za Lika Club: Potresna opasnost je na ovom području relativno malena

POTRES JE BIO JAČINE 3.0

Povodom sinoćnjeg potresa u Lici, kontaktirali smo sezmologinju Ivu Dasović, docenticu na Geofizičkom odsjeku zagrebačkog PMF-u.


Komentirala nam je situaciju sa stručne strane i mogu li mještani Gacke i Like očekivati još ovakvih situacija u sljedećim danima. Odgovor je u nastavku.

Slabi potres lokalne magnitude 3.0 koji se sinoć dogodio s epicentrom kod Ramljana nije nešto posve neuobičajeno jer se slabi potresi koji se osjete povremeno događaju na ovom našem području, dok oni vrlo slabi prođu neopaženo. Potresi se obično pojavljuju u skupinama, nekad kao jači potres s nizom slabijih, a ponekad u tzv. roju kad se događa niz podjednakih i uglavnom vrlo slabih i slabih potresa. Na temelju ovog potresa ne možemo ništa posebno reći jer je prerano i jer se potresi ne mogu prognozirati. Potresi u okolici Otočca najčešći i najjači su u pravilu sjeverozapadno Otočca, u zaleđu Senja, prema Brinju i Drežnici, a posebno u Vinodolu i prema Rijeci i Ilirskoj Bistrici. Zna ih biti i u području Male Kapele, kao što je to bio 8. svibnja 2016. potres magnitude 3.6 kod Dabra. Jedan od najjačih potresa u južnom dijelu Gacke doline je zapravo umjereni potres čija je lokalna magnituda procijenjena s 5.3, a dogodio se 28. srpnja 1893. s epicentrom jugoistočno od Ličkog Lešća, otprilike kod Marković Rudina, a koji je uzrokovao štetu na području Otočca i Perušića, s intenzitetom ocijenjeim kao VII °EMS ljestvice (popucali zidovi, oštećeni dimnjaci). Vrlo blizu epicentru sinoćnjeg potresa bio je i potres koji se dogodio 2. prosinca 1959., nedaleko Stipnovog Griča, čiji je intentenzitet ocijenjen kao VII °EMS, a lokalna magnituda s 4.9. Vrlo slabih i slabih potresa ima i južnije, u Lici, a poznati su nam i neki umjereno jaki potresi: 22. veljače 1889. kod Ličkog Osika kojemu je intenzitet procijenjen na VI – VII °EMS i u Osiku je uzrokovao manju štetu. Jesu li se dogodili neki još jači potesi s epicentrom na ovom našem području mi ne znamo jer nemamo (pouzdanih) podataka o njima. Potresna opasnost je na ovom području relativno malena u usporedbi s nekim drugim područjima u Hrvatskoj, no to ne znači da se potresi umjerene jakosti ne mogu dogoditi. – kaže Dasović za Lika Club.

Tome dodaje i fotografiju koja prikazuje učestalost potresa u Hrvatskoj.

Foto: https://www.pmf.unizg.hr/

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: HGK Otočac, Konferencija Žene i točka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close