ZnanostGrad ZagrebIzdvojeno

Iva Dasović, lička stručnjakinja s PMF-a: Potres se osjetio i u Zagrebu i Zagorju, ali i npr. u Otočcu

PRVI KOMENTARI

Nakon jutrošnjeg potresa koji je zahvatio središnji dio Hrvatske za komentar smo kontaktirali Ivu Dasović, docenticu na Geofizičkom odsjeku zagrebačkog PMF-u


Bio je to dosta jak potres jutros u središnjoj Hrvatskoj?
Da, bio je to jak potres magnitude M = 5.0 koji se dogodio u 6:28 CET s epicentrom jugozapadno od Petrinje, prema podatcima Seizmološke službe. Koliko imam informacija nema većih šteta, ali ima popucalih zidova, crijepova koji su pali s krova, možda oštećenih dimnjaka, a svakako uplašenih ljudi. Prve procjene su da je najjači intenzitet oko VII °EMS (Europske makroseizmičke ljestvice). Uslijedio je niz slabijih naknadnih potresa, od toga su bili najjači magnitude 4.7 i 4.1 u 7:49 i 7:51 CET. Potres se osjetio i u Zagrebu i Zagorju, ali i npr. u Otočcu, kao i u Bosni i Hercegovini. – kaže Iva Dasović.
Što možemo očekivati nakon ovog? Hoće li se ponavljati sljedećih dana?
Sad se može očekivati pojačana seizmička aktivnost u epicentru i neposrednoj okolici, dakle okolici Petrinje, a posebno tijekom današnjeg dana i sljedećih nekoliko tjedana. No potresi će se svakako prorijediti s vremenom, no bit će neravnomjerno raspoređeni u vremenu i po magnitudi. Najviše će biti onih vrlo slabih potresa koji će se osjetiti tek u malom krugu oko epicentra. No pojačana aktivnost u ovom području mogla bi potrajati i nekoliko mjeseci – slično kao što je to bilo s potresima koji su započeli u ožujku u Zagrebu. – nastavlja.
Za kraj smo ju pitali je li neobično da se potres dogodio na ovom području.
Pa i nije posve neobično. Nešto jači potres, magnitude M = 5.8 dogodio se 8. listopada 1909. godine kod Pokupskog, zapadno od jutrošnjeg. Taj potres je poslužio Andriji Mohorovičiću da otkrije granicu u Zemljinoj unutrašnjosti, između kore i plašta, koji danas nosi ime Mohorovičićev diskontinuitet.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Vedran Božičević, Studio Butina

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close