Scena

IVA BITTOVÁ: Nastup češke pjevačice i violinistice romsko-židovskog porijekla

IVA BITTOVÁ: Melodije, minimalistički pristup, originalan zvuk violine i specifičan vokal, koji upotrebljava na najneobičnije načine – od šaputanja, plakanja, cviljenja, oponašanja životinja i prirode, do grlenog pjevanja – čine ju unikatom i prepoznatljivom na svjetskoj glazbenoj sceni.

Oni koji su propustili nezaboravan nastup Ive Bittové i njene violine u zagrebačkom klubu Močvara 2010. godine, sutra imaju novu priliku doživjeti ovu češku glazbenicu romsko-židovskog porijekla, s trenutnom adresom u Americi.

Kroz glazbenu karijeru od ranih osamdesetih koketirala je s mnogim žanrovima, no sloboda pristupa glazbi nije ju vezala ni uz jedan od njih. Najbliži utjecaji su avangarda, klasika, etno, folk, ciganska glazba, jazz, kao i suvremena glazba, no sama najviše voli reći za te pjesme da su “njena osobna narodna muzika”.

Melodije, minimalistički pristup, originalan zvuk violine i specifičan vokal, koji upotrebljava na najneobičnije načine – od šaputanja, plakanja, cviljenja, oponašanja životinja i prirode, do grlenog pjevanja – čine ju unikatnom i prepoznatljivom na svjetskoj glazbenoj sceni.

Iva Bittová je izdala više od dvadeset albuma, a surađivala je sa svjetski priznatim i poznatim muzičarima kao što su Marc RibotBill FrisellHamid DrakeTom CoraChris CutlerFred Frith,… 2003. godine je bila nominirana za BBC Radio 3 Awards for world music i stala uz bok glazbenicima iz benda Madredeus, Manu Chao, Gotan Project, i autorima poput Femi Kutija i Natache Atlas, dok je tokom godina nastupala svuda diljem svijeta, od alternativnih klubova pa sve do prestižnog njujorškog Carnegie Halla.

Nastup Ive Bittové se održava u sklopu programa koncerata intimnijeg ugođaja ‘Začarana Močvara’ pod umjetničkim vodstvom Nine Romić.

Zajednički set improvizacija narodnih pjesama s Dunjom Knebl

Dunja_Knebl_800

Ovom koncertu će se u jednom dijelu pridružiti i Dunja Knebl, jedna od najpredanijih istraživačica hrvatskog glazbenog tradicijskog stvaralaštva, osoba koja uporno pronalazi drevne i zaboravljene pjesme te ih prenosi dalje. Dunja i Iva za ovu prigodu će izvesti zajednički set narodnih pjesama, uz improvizaciju u trenutku, što će svakako biti jedinstven doživljaj.

Upad u pretprodaji: 55 kuna, na dan događanja na blagajni kluba 70 kuna.

Tekst: jutarnji.hr

Foto: glorija.hr, citylife.sk

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close