Lifestyle

ISTRAŽIVANJE Studentskog Zbora Gacke o ličkim maturantima

U školskoj godini 2013./2014. članovi Studentskog Zbora Gacke održali su predavanje maturantima u nekoliko ličkih srednjih škola. Predavanjima su maturantima budući kolege predstavili sadržaje studentskog života – kolokvije, menze, studentske domove i razna vlastita iskustva te proveli istraživanje o ambicijama ličkih maturanata.

Istraživanje je provedeno nad stotinjak maturanata srednjih škola u Otočcu i Gospiću i smatramo ga referentnim pokazateljem trenutnog stanja mladih generacija. Predavanja nisu bila obavezna i stoga smo zadovoljni relativno brojnim odazivom i zainteresiranošću koju su maturanti pokazali, suprotno pretpostavkama nekih obrazovnih djelatnika. Forma predavanja je bila puno slobodnija od standardnog srednjoškolskog sata i postigla se ugodna razina obostrane komunikacije predavača i slušatelja.

infostudij

Temeljem konkretnih podataka sad možemo tvrditi kako maturanti o svom budućem studiju gotovo najmanje doznaju u školi a tek par maturanata se uopće sjetilo zagrebačke Smotre sveučilišta.  Više od polovice učenika potvrdilo je da najviše informacija dobivaju putem interneta i iz vlastite okoline – prijatelja, braće i sestara.

studij

Još jedan važan podatak koji smo istražili je zainteresiranost maturanata za pojedine studije. Iako određen broj maturanata u vrijeme anketiranja uopće još nije donio odluku o svom budućem studiju, većina je ipak pokazala šarolike i višestruke interese. Najveći interes trenutno vlada u području primjenjenih znanosti na čelu sa novim tehnologijama – informatikom i računalstvom. Tradicionalno, visoka mjesta na popisu zauzimaju šumarstvo, učiteljski studij, pravo i promet. Pozitivno iznenađenje svakako su zainteresirani za strane jezike te nadamo se budući studenti dramskih i likovnih umjetnosti.

grad

Raznovrsnost želja potvrdilo je naša očekivanja o mjestu studiranja budućih akademskih građana. Neosporivo najveći broj maturanata se iduće godine vidi u Zagrebu. Zadar, Rijeka i Gospić dijele tek nijanse a na zadnjem mjestu se našao Otočac, u rangu sa Splitom.

inozemstvo

Da mladi Ličani itekako idu u korak s hrvatskim trendovima, pokazuje i pitanje studiranja i prakse u inozemstvu. Velik broj maturanata je zainteresiran za bilo kakav oblik odlaska u inozemstvo a vjerujemo kako bi broj bio itekako veći kad bi imali o tome više informacija.

Istraživanjem smo se uvjerili u ono što nastojimo potvrditi i svakim svojim projektom. Mladi u Lici s vremena na vrijeme nose velik teret svoje inertne i demotivirajuće okoline. Unatoč tome, redovito iznenađuju svojim zrelim razmišljanjem i upornošću u stvaranju svijeta u kojem jednog dana žele živjeti. Vjerujemo kako će ovo istraživanje biti jasna poruka svim generacijama. Zrelijim generacijama – stanite na trenutak sa svime i poslušajte mišljenje mladog čovjeka, a mladim – stanite na trenutak sa snovima i počnite ih pretvarati u stvarnost!

Detaljnije na: SZG Istraživanje

Tekst napisao: SZG

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close