WebIzdvojeno

Istraživanje Poligrafa: Ličani najmanje tolerantni

Web stranica za istraživanje javnog mnijenja Poligraf istražuje stavove građana Republike Hrvatske o brojnim temama koje se mogu podijeliti u dvije velike grupe – tolerancija i ljudska prava te stavovi o ekonomiji.


U grupi pitanja vezanih uz toleranciju i ljudska prava najveća je tolerancija zabilježena u Istarskoj županiji (67%), a najmanja u Ličko-senjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji (55%) te u Bosni i Hercegovini (50%). Po pitanju ekonomije, odnosno stavljanju veće odgovornosti na državu ili na tržište, većina županija je usmjerena prema državi, u razmjeru od 66 do 68 posto.

Najveći broj ispitanika u Ličko-senjskoj županiji smatra da je rat loš i poguban čak i za osvajača te da nacija može graditi prosperitet samo radom u miru (93%).Čak 89% ispitanika smatra da država treba povećati minimalac, 86% se slaže s tvrdnjom da država treba bolje zaštititi domaću proizvodnju od jeftinog uvoza, a 85% uvelo bi porez na banke. Za uvođenje građanskog odgoja u škole je 83% žitelja naše županije, za zabranu GMO proizvoda 83 %, a 80% smatra da bogati trebaju plaćati veće poreze.

Oko 72% ispitanih je za legalizaciju marihuane, dok bi 71% podržalo zakon koji će suzbijati govor mržnje na internetu. Za revidiranje Vatikanskih ugovora te skidanje crkvenih organizacija s držanog proračuna je 64% ispitanih, dok se 60 posto slaže s legalizacijom prostitucije.

Prilično podijeljena su mišljenja o kažnjavanju korištenja znakovlja iz NDH i zabrani rada nedjeljom (58% se slaže), smanjenju socijalnih naknada kao vidu smanjenja nezaposlenosti (54% se slaže) te izbacivanju vjeronauka iz državnih škola (53% se slaže).

Da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi i načinu života smatra 55% ispitanika, a 52% smatra da Hrvatska treba kočiti pristupne pregovore Srbije o ulasku u EU.

Najmanji postotak sudionika u istraživanju iz Ličko-senjske županije slaže se s tvrdnjama da život treba zaštititi od začeća (46%), da treba ukinuti poljoprivredne poticaje i ostale subvencije privrednom sektoru (37%) te da Hrvatska treba uvesti euro (31%). Samo 34% ispitanika bi istospolnim brakovima dozvolilo posvajanje djece.

Prema političkoj podjeli 16 posto ispitanika bi se svrstalo u kategoriju klasične socijaldemokracije, a 14 posto u kategoriju moderne socijaldemikracije. Ispitanici su se većinom izjasnili kao glasači HDZ-a i Mislava Kolakušića ( 19 %), SDP-a (13 %), Mosta i Hrvatskih suverenista (8 %),

Najveću toleranciju u odgovorima davale su zaposleni u privatnom sektoru i samozaposlene osobe, a najmanju su imali nezaposleni te osobe starije životne dobi.

Rezultate istraživanja pogledajte na linku.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club / Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close