Kućni ljubimci

Istraživanje otkrilo tko je inteligentniji – psi ili mačke

Ljubitelji pasa i mačaka često su vodili rasprave o tome koji su ljubimci pametniji, a nova studija sada je dala i odgovore. Psi imaju otprilike dvostruko više neurona od mačaka, što sugerira i da su otprilike dvostruko inteligentniji, piše 24sata.


U istraživanju su sudjelovali timovi sa šest sveučilišta, a vodila ih je neurologinja Suzana Herculano-Houzel koja već deset godina proučava kognitivne funkcije životinja i ljudi. Ona proučava veličinu mozga i gustoću neurona kod različitih mesoždera i nekih biljojeda, a kako se navodi te životinje proučavaju jer mnoge moraju nadmudriti plijen kako bi preživjele – što sugerira veći broj neurona te veću inteligenciju.

Znanstvenici su analizirali neurone iz kore velikog mozga, dijela mozga koji daje kompleksnost i fleksibilnost, pojasnila je Herculano-Houzel. Kako bi vidjeli koliko neurona obično imaju mačke i psi, koristili su tri mozga, jedan mačaka i dva psa (zlatnog retrivera i manjeg mješanca). Na dva su se psa odlučili zbog velikih razlika u veličini pasa. Usprkos otme, psi su imali otprilike 500 milijuna neurona, dok su mačke imale duplo manje neurona.

Prema broju neurona, zaključuje se da su psi otprilike inteligentni kao rakuni i lavovi, dok su mačke na razini medvjeda. No, najinteligentnija životinja, koja ne pripada primatima, su slonovi sa 5,6 milijardi neurona. Isto tako Herculano-Houzel napominje da slonovi imaju i puno veći broj neurona u malom mozgu.

Istraživači ipak upozoravaju da ova otkrića još ne rješavaju potpuno dilemu oko inteligencije pasa i mačaka. Kako kažu, svake rasprave o kognitivnim sposobnostima bit će stvar mišljenja dok se ne naprave direktne i sustavne usporedbe kognitivnih sposobnosti, piše 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close