Zdravlje

Istraživanje napokon je potvrdilo nagađanja zašto je zijevanje ‘zarazno’

Nema osobe koja se nije našla u ovoj situaciji, u društvu ste i na zijevanje osobe reagirate – zijevanjem. Petogodišnje istraživanje napokon je potvrdilo nagađanja o tome zašto je zijevanje ‘zarazno’


Znanstvenici s talijanskog sveučilišta Pisa ustanovili su da je zijevanje kao odgovor na istu radnju motivirano društvenim i rodnim faktorima.

Naime, ono pokazuje našu razinu empatije tj. sposobnost da suosjećamo s drugim ljudima.

Stručnjaci su testirali ljude u stotinama različitih društvenih situacija i zaključili da podsvjesno imitiramo emotivno stanje drugih osoba kroz zijevanje i facijalne ekspresije. Oni ispitanici koji su unutar 3 minute ‘uzvratili’ zijevanje bili su intenzivno uključeni u komunikaciju s osobom i povezani s njihovim osjećajima.

ŽENE ISKAZUJU EMPATIJU KROZ ZIJEVANJE

Iako i muškarci i žene spontano zijevaju, veća je vjerojatnost da će to napraviti žene jer je dokazano da lakše uočavaju raspoloženje i emocije drugih ljudi. Također je ustanovljeno da se zijevanje kao odgovor češće i lakše događa kada smo u društvu bliskih prijatelja i obitelji, a manje kada smo u društvu poznanika.

“Zijevanje kao odgovor češće se događa kada smo u društvu bliskih prijatelja i obitelji.”

Znanstvenici kažu kako je ovo istraživanje potvrdilo da je ovaj fenomen povezano s društvenom bliskošću i da spol utječe na njega. Prijašnje studije povezivale su ‘zarazno’ zijevanje s umorom i dosadom, dok su neke utvrdile kako ima ljudi koji su otporni na ovu radnju. Ako mislite da možete pobijediti zijevanje, testirajte se uz video na dnu teksta.


 

Tekst: zadovoljna.dnevnik.hr
Foto: medicalnewstoday.comČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close