Turizam

Istraživanje britanskog The Suna: Hrvatska uvjerljivo najskuplje turističko odredište na Sredozemlju

Najčitanije britanske novine usporedile su cijene sedmodnevnog ljetovanja za četveročlanu obitelj na Sredozemlju. Popisali su sve što jednoj obitelji na odmoru treba: hrana, piće, krema za sunčanje, smještaj. Rezultat: Hrvatska je uvjerljivo najskuplja!


Tjedan dana odmora u Hrvatskoj platit ćete i do deset tisuća kuna više nego u drugim mediteranskim zemljama. Pokazalo je to istraživanje britanskog The Suna, a slično misle i neki turisti koji su posjetili Hrvatsku, objavio je RTL u svom prilogu. Neki kažu da je većina restorana, pogotovo ribljih skuplja nego u ostalim europskim zemljama, kao i smještaj.

Britanci su usporedili cijene iz šest odredišta: Mallorce, Cipra, bugarskog Sunny Beacha, turskog Marmarisa i Zadra.

Pa je tako za dvoje ljudi tjedan dana ispijanja kave najskuplje na Cipru, a Zadar je među ostalim odredištima u zlatnoj sredini. Ipak, u zadarskom će restoranu četveročlana obitelj ručak u tri slijeda platiti čak 1350 kuna više nego na popularnoj Mallorci. Kad je o smještaju riječ, Zadar također prednjači po skupoći. Dok je u bugarskom odmaralištu cijena noćenja ni 3000 kuna, u Zadru je ona gotovo tri puta veća – čak 8.016 kuna. Za cjelokupni aranžman putovanja turisti će u Mallorci potrošiti oko 16 tisuća kuna, a u Hrvatskoj čak 19 tisuća.

Cijene u Hrvatskoj su, prema ovom istraživanju, gotovo 13 posto veće nego lani. Dok su ostali konkurenti pojeftinili. Oni koji rade u turizmu se slažu – ovo je bacilo mrlju na nas. “U obzir treba uzeti vjerodostojnost takve analize”

“Svakako treba u obzir uzet vjerodostojnost takve analize. Ipak je to radio jedan britanski časopis koji vjerojatno nije išao u duboku sferu. Međutim, to ne umanjuje ono što je činjenica. A to je da je Hrvatska u nekim segmentima postala preskupa i za onu vrijednost koju daje za novac”, kazao je Boris Žgomba iz Udruženja putničkih agencija pri HGK.

Kaže, tome kumuje i visoki PDV. Ipak, porez za ugostitelje je padao, ali ne i cijene.

Kako će Hrvatska postati turistički konkurentnija, pitali smo šefa Hrvatske turističke zajednice, Kristjana Staničića.

“Ja bih rekao da je Hrvatska zemlja raznolikosti i tradicije, autohtonosti i autentičnosti. To je ono što mi promoviramo na inozemnim turističkim tržištima i to je ono što gosti prepoznaju. Dakle, Hrvatska i svi mi koji radimo u turizmu trebamo itekako raditi na kvaliteti i pružati vrijednost za novac, a gosti to znaju prepoznati. Sve analize govore u prilog tome da gdje se diže kvaliteta, tamo se dostižu i više cijene”, kazao je Staničić.

Što se tiče Hrvatske kao turističke destinacije, Staničić smatra da Hrvatska ima itekako što za ponuditi za svačiji džep. I za one malo dubljeg džepa i za one koji traže povoljnije smještaje, odnosno povoljnije turističke aranžmane.

“Mi smo prošle godine otvorili predstavništvo u Šangaju i na taj način intenzivirali aktivnosti i promocije na tom nama iznimno važnom, dalekom tržištu. Na tom području bilježimo snažan porast turističkih dolazaka već treću godinu zaredom. Ove godine očekujemo oko 300.000 dolazaka iz Kine. Pored Kine bilježimo i velik rast dolazaka s američkog tržišta”, kazao je Kristijan Staničić.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: RTL Vijesti | Foto: Screenshot/RTL

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close