Turizam

Istražite tajanstveni Trakošćan

Jedan od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj smjestio se u Hrvatskom zagorju, 40 kilometara jugozapadno od Varaždina. Ovo je ujedno jedan od naših najposjećenijih dvoraca, kojeg izletnici obožavaju. Zbog čega? Otkrijte u nastavku…


Dvorac Trakošćan izgrađen je početkom 13. stoljeća kao dio utvrda Zagorske kneževine. Tijekom svojih godina Trakošćan je promijenio mnoge vlasnike, no najveći otisak ovdje je ostavila obitelj Drašković u čije vlasništvo dvorac dolazi 1568. godine. Dvorac je više puta bio dograđivan, ali tek 1592. biva znatnije dograđen kada Draškovići podižu topničke kule. U isto vrijeme povisuje se središnja kula, ali i oblikuje dvorište s arkadama. Jedno vrijeme dvorac je bio zapušten, ali ga onda, u razdoblju od 1850. do 1860. godine, Juraj Drašković obnavlja i čini svojim rezidencijalnim dvorcem. U isto vrijeme obnavlja se i čitav okoliš te se uređuje park šuma s umjetnim jezerom, drvećem i vrtnim objektima. Kasnije dvorac Draškovićevi koriste samo za povremeni boravak, a nakon što 1944. godine iseljavaju u Austriju, dvorac je nacionaliziran.

Nakon nacionalizacije u njemu se otvara muzej sa stalnim postavom. Kako je obitelj Drašković bila vlasnikom ovog dvorca preko 400 godina, ne treba čuditi činjenica što većina muzejskih eksponata dolazi iz baš tog razdoblja. Zanimljivo za ovaj muzej je to što je on jedan od rijetkih u Hrvatskoj s vlastitom sačuvanom građom. Stalni postav muzeja čine nekoliko zbirki – zbirka oružja, zbirka slika i grafika, zbirka namještaja, zbirka knjiga i zbirka fotografija.

Više čitajte na punkufer.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: trakoscan.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close