Ličko-senjska županijaIzdvojeno

ISTRAŽILI SMO Kraj raskopanoj Budačkoj ulici? Slijedi asfaltiranje od 4 milijuna, a za prošlost nitko nije kriv

GLAVNA CESTA PREMA GOSPIĆU

Temu koja je od velike važnosti svih Gospićana i Ličana, ali i svih koji ulaz i izlaze iz Gospića s njegove sjeverne strane do autoceste A1, istražili smo proteklih tjedana. Kroz kronologiju prisjetite se ove priče kojoj možda dolazi sretni kraj


Radovi u Budačkoj ulici u Gospiću započeti su kako bi se izgradio sustav javne odvodnje otpadnih voda za Grad Gospić na koji bi se priključilo stotinjak novih korisnika. Tako bi se zbrinule otpadne vode kroz pročišćivač otpadnih voda. Naručitelj ovih radova, koji su posljednjih nekoliko mjeseci mučili sve vozače koji su prolazili ovom ulicom, jest gospićka Usluga d.o.o. koja je sudjelovala s 20 posto sredstava, a njihov partner su Hrvatske vode s 80 posto sredstava od ukupne vrijednosti radova u iznosu od 5.118.529 kuna. Na taj sustav s vremenom će se nasloniti sustav aglomeracije Gospić-Lički Osik-Perušić.

Foto: Josip Durdov, Lika Club

Čeka se samo asfaltiranje nakon javne nabave, planira se završiti ove godine

Ono što sve zanima jest da su radovi prve faze gotovi. Kopanja na Budačkoj više neće biti već slijedi druga faza radova, a to je asfaltiranje koje je pod nadležnosti Hrvatskih cesta.

– Usluga ima potpisan sporazum o suradnji i reguliranju međusobnih obaveza na izgradnji fekalne, oborinske kanalizacije i obnovi državne ceste s Hrvatskim cestama d.o.o.. U radove se krenulo kako bi se omogućilo priključenje oko 100 novih korisnika na sustav javne odvodnje čime se doprinosi zaštiti okoliša i postizanju potrebnog opterećenja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Gospića što će omogućiti njegov još kvalitetniji rad, objašnjava nam Mile Uremović, tehnički rukovoditelj Usluge d.o.o.

– Usluga d.o.o. je kao investitor i naručitelj radova, imala dosta problema kod izbora izvođača radova jer je uspješno bilo tek treće javno nadmetanje. Vrijednost investicije bila je 5,1 milijun kuna od čega su 80% osigurale Hrvatske vode, a 20% osigurala je Usluga d.o.o. iz sredstava naknade za razvoj. U osiguravanju potrebnih sredstava učešća Hrvatskih voda svoj veliki doprinos dao je Grad Gospić, kao i u nastojanjima da konačna sanacija prometnice uđe u plan Hrvatskih cesta d.o.o.. Nama je razumljivo da su ljudi nestrpljivi. Uvjeti za rad bili su otežani zbog velikog intenziteta prometa i velikog opterećenja teretnog prometa koji nije bilo moguće preusmjeriti na alternativne prometnice, tako da se tijekom radova promet odvijao u skladu s mogućnostima, zaključuje Uremović.

Izvođači radova kažu da su svoj projekt Budačke završili i predali

I on je, kao i rukovoditelj gradilišta Tomislav Majerović, u ime izvođača radova Vodotehnike d.d., kazao da su radovi u Budačkoj gotovi.

– Izgradili smo kanalizacijski sustav u dužini od 1416 metara (od INA-e do restorana MAKI). Svoj projekt smo završili i predali. Radovi su bili otežani jer se radi o magistralnoj cesti bez alternativnog pravca, no rokovi izgradnje nisu probijeni i sve je napravljeno u skladu s projektom, kratak je bio Majerović.

Foto: Josip Durdov, Lika Club

Čeka se još samo asfaltiranje od 4 milijuna kuna, ali treba proći postupak javne nabave

U ovoj prvoj fazi radova Hrvatske ceste nisu sudjelovale, osim što su izdale dozvole za privremenu regulaciju prometa, no sada u drugoj fazi radova, kreće se u asfaltiranje dionice duge 1800 metara. U službenom priopćenju Hrvatskih cesta stoji da „Planom nabave Hrvatskih cesta d.o.o. za 2020. godinu, uvršteno je izvanredno održavanje državne ceste DC25 (Budačka ulica u Gospiću) procijenjene vrijednosti od 4.000.000,00 kn. Projekt je pod ingerencijom Hrvatskih cesta d.o.o., a odnosi se na duljinu od 1,8 km, odnosno od dijela gdje je do sad izvedena fekalna kanalizacija (restoran „Maki“) do križanja ispred zgrade Grada Gospića. Za navedeno je potrebno provesti postupak javne nabave, a o kojemu ovisi početak radova, za koji se nadamo da će biti neposredno nakon zimske službe u travnju. Planirani rok za izvođenje radova je četiri mjeseca“.

Podsjetimo, izgradnja kanalizacije započela je u kolovozu 2018. godine, s pauzom tijekom zimskih mjeseci te nastavljena u proljeće. U lipnju 2019. izvođač radova Vodotehnika šalje priopćenje da je došlo do urušavanja kolničkog traka zbog velikog opterećenja teretnog prometa te su radovi ponovno zaustavljeni na kraće vrijeme da bi krajem ljeta završili.

Foto: Josip Durdov, Lika Club

Gradonačelnik Starčević: Ja sam dogovorio izgradnju kanalizacije

Na naš upit, gradonačelnik Grada Gospića, Karlo Starčević, odgovara da će se Budačka ulica sanirati na duge staze.

– Budačka ulica problematična je oduvijek, puno prije nego sam postao gradonačelnik. Moram reći da u ovom slučaju vrijedi ona stara koje se moji prethodnici nisu držali:  „Bolje spriječiti nego liječiti“, jer na vrijeme nije spriječena loša izvedba ulice. Kad je jednom nešto nepropisno, kasnije je teško popravljati. Istina, problemi u Budačkoj postoje, to vidi svaki građanin, međutim kako sam već nekoliko puta rekao, na mnoge se probleme nije moglo utjecati.  Neki se očito nisu pomirili s time da sam gradonačelnik i da sam sa svojim suradnicima  promijenio pravac kretanja života u Gospiću. Temelj naše politike su rad i život u zajedništvu za boljitak i opstanak grada. Međutim , postavlja se pitanje, zašto u 30 godina oni nisu napravili kanalizaciju? Zašto su svake dvije godine obnavljali Budačku koja nije napravljena kako treba nego je taj posao opet dočekao mene? Kanalizacija je dio standarda urbanih područja. Za moje prethodnike to nije bilo tako.  Možda neskromno ali istinito, reći ću da sam upravo ja otišao Zagreb u Hrvatske vode i dogovorio izgradnju kanalizacije.  Cilj je sanirati Budačku na duge staze i zaista mi je žao zbog trajanja, ali na to nisam imao nikakav utjecaj,  kazao je Starčević.

Foto: Josip Durdov, Lika Club

Dodaje da je izvođač imao velikih problema, osim već spomenutog intenziteta prometa i bez alternativne prometnice, Starčević objašnjava da su se radnici borili sa stjenovitim područjem, a zbog velike stijene u dužini oko 500 metara bilo je potrebno i miniranje.

Naglašava za kraj kako Grad Gospić nema nikakve veze sa samim izvođenjem radova u Budačkoj ulici. Usluga d.o.o. jest u stopostotnom vlasništvu Grada, ali zakonski obavljamo dvije različite djelatnosti.

– Niti sam sudjelovao u projektiranju niti u izvedbi radova. Želio sam da se napravi kanalizacija da se više ne treba kopati po Budačkoj, sudjelovao sam u osiguravanju sredstava i na to sam ponosan, a samo izvođenje radova nije u mojoj ingerenciji  – zaključuje gospićki gradonačelnik.

Objašnjava kako su osigurana sredstva za kanalizaciju do Budačkog mosta preko kojega bi se crpnim stanicama spajalo na kanalizaciju u Ličkom Osiku, Perušiću, Mušaluku, sve u sklopu velikog projekta aglomeracije ukupne vrijednosti 247 milijuna kuna od kojih se putem europskih fonova financira 80 posto projekta. Nada se da će aglomeracija zaživjeti za najmanje dvije godine.

I za kraj smo poslali upit Hrvatskim cestama koliko je sanacija šahtova i kolnika bilo unazad 25 godina na Budačkoj ulici, misleći da će se raditi o povećem broju radova, no u njihovom odgovoru stoji – „obavijestili bismo Vas da su radovi izvanrednog održavanja na navedenoj dionici državne ceste izvršeni 2003. godine, a poslije koje je izvršena jedna sanacija dijela dionice u garantnom roku na trošak izvođača. Nakon istog vremena kontinuirano su se kroz redovno održavanje održavali poklopci šahtova tj. sanirala su se nastala oštećenja koja su se događala uslijed odvijanja prometa“.

S obzirom da se ova cesta u Gospiću obnavlja više od 20 godina, vjerujete li zaista da će se 2020. asfaltirati i završiti? Sudjelujte u našoj anketi u nastavku!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov, Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close