Ličko-senjska županijaVijestiPolitika

ISTRAŽILI SMO informacije o onečišćenju okoliša, evo što o tome kažu u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Nakon nedavnih napisa o problemima u Nacionalnom parku Una u susjednoj Bosni i Hercegovini, odnosno smeću koje u Parku za sobom ostavljaju migranti na svom putu prema granici sa Hrvatskom zanimalo nas je ima li problema onečišćenjem i naš turistički biser, Nacionalni park Plitvička jezera (NP Plitvička jezera), u kojem su krajem prošle godine također primijećene skupine migranata, o čemu smo već pisali. Pored toga, provjerili smo i nedavne objave na društvenim mrežama o navodnim zagađenjima u blizini Velikog slapa vezanima uz izgradnju apartmana u privatnom vlasništvu.


Riječ je o videu koji je na svom Facebook profilu objavio Nikola Relja Hodak. U toj objavi tvrdi da je snimio kako iz kamenog zida u Selu Plitvice, navodno u blizini Velikog slapa, izlazi mlaz otpadnih voda iz privatnog objekta, uz napomenu da je snimljen u razdoblju između 27.01.2018 do 31.10.2018. godine.

Odgovore na ova pitanja potražili smo od ravnatelja NP Plitvička jezera Tomislava Kovačevića i glasnogovornika Parka Ognjena Borčića.

Što se tiče ilegalnih migranata i smeća koje ostavljaju iza sebe, glasnogovornik Borčić rekao je za LikaClub da Nacionalni park nema nikakvih informacija o onečišćenjima koje bi ostavljali migranti, ni od nadležnih službi Nacionalnog parka niti državnih institucija.

“Nismo zamijetili otpad. Upoznati smo s problemom koji ima Nacionalni park Una u Bosni i Hercegovini”, rekao je Borčić dodajući kako od posjetitelja i mjerodavnih službi nisu dobili informacije o boravku većih skupina migranata na području Nacionalnog parka Plitvička jezera.

“Smeća je nekad više, nekad manje, a za to se brine oko 30 djelatnika Službe zaštite održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka”, naglasio je Borčić ponovno naglasivši kako nemaju informacija o prolasku migranata kroz NP Plitvička jezera.

Navedena služba zadužena je za monitoring pokazatelja odgovornih za kvalitetu vode, eutrofikaciju i proces osedravanja, a mjesečni monitoring provodi se prema preporukama znanstvenih istraživanja, kontinuirano od 2006. godine, na 20-tak postaja, navodi se na web stranici Nacionalnog parka.

“Kad se otpad registrira djelatnici naše Službe svakodnevno obilaze užu i širu zonu Nacionalnog parka, a smeća je nekad više, nekad manje”, rekao je Borčić.

Na pitanje ima li Park informacije o navodnom zagađenju o kojem je pisao na svom Facebook profilu Nikola Relja Hodak glasnogovornik Borčić uputio nas je da pitanje pismenim putem zatražimo od ravnatelja NP Plitvička jezera Kovačevića.

Ravnatelju Kovačeviću postavili smo sljedeća pitanja:  Jeste li upoznati s objavom gospodina Nikole Relja Hodaka na Facebooku u kojoj tvrdi da iz privatnog objekta istječu otpadne vode koje ugrožavaju okoliš i čistoću NP Plitvička jezera, kako komentirate navedenu objavu i priloženi video materijal, što poduzimate ili namjeravate poduzeti u vezi navedenoga, jeste li u kontaktu s prozvanim vlasnikom objekta i smatrate li da čini štetu Nacionalnom parku, kakvo je Vaše stajalište općenito o apartmanizaciji Plitvičkih jezera te smatrate li da državne službe i institucije dobro rade svoj posao u kontroli apartmanizacije?

Od ravnatelja Kovačevića za naše čitatelje nije stigao odgovor, a veći dio odgovora dobili smo od stručnog voditelja dr. sc. Kazimir Miculinića i objavljujemo ga u cijelosti:

“Objavljena fotografija i snimka prikazuju ispust pročišćenih otpadnih voda iz Fenomen Plitvice Resorta. S navedenim su upoznata i sva nadležna tijela i provedeni su inspekcijski nadzori. Ispuštena voda prolazi kroz uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, koji se nalazi iznad ispusta”, navodi gospodin Miculinić.

“Što se apartmanizacije tiče, tu je situacija, na žalost, usklađena sa zakonskom regulativom izvan koje nije moguće djelovati. Tek sa očekivanim Izmjenama i dopunama Prostornog plana područja posebnih obilježja Nacionalnog parka Plitvička jezera može doći do izmjena mogućnosti građenja. Trenutačno Ustanova raspolaže samo jednim alatom za sprječavanje daljnje transakcije zemljištem i nekretninama, a to je pravo prvokupa. Park kupovinom zemljišta i objekata, u što se ulažu znatna sredstva, sprječava daljnju apartmanizaciju”, odgovorio je za LikaClub stručni voditelj NP Plitvička jezera Kazimir Miculinić.

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: Facebook/Nikola Relja Hodak/LikaClub

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close