Lifestyle

Istra zove na odmor! Kratki doživljaj Labina i Motovuna

Istra je uvijek predstavljena kao odvojeni i specifičniji dio Hrvatske koji nije potpuno uklopljen u hrvatsku svakodnevicu. Reklo bi se da je polutalijanska hrvatska regija koja je izuzetno dobro iskoristila svoj geografski položaj za razvoj turizma. Naša novinarka obišla je komadić Istre, i napisala kratak osvrt.

Što vam treba za te krajeve? Za početak naoružajte se sprejevima i kremama protiv komaraca. Tada ste spremni doživjeti ljepote Istre i Kvarnera. Prvi na redu je Labin.

Labin je malo, turistički orijentirano, naselje na istočnoj obali Istre. Na brežuljku je smješten Stari Grad, a drugi dio grada poznat je pod nazivom Podlabin (prvotno nastao kao rudarsko naselje 30-tih godina prošlog stoljeća). Stari grad posjeduje  obilje kulturno-spomeničke baštine. Najstarije su građevine ostatci crkve sv. Justa iz IX. stoljeća, te ostatci župne crkve iz XI. stoljeća. Također obiluje renesansnim i baroknim palačama.  Uske kamene ulice vraćaju vas u 12. stoljeće i potiču romantiku. Svratite do lokalnog kafića i galerije „Sipe“ i ostavite svoj trag. Dočekat će Vas ugodna atmosfera i ljubazno osoblje kafića.

godišnji 195

Nedaleko od Labina, u srcu Istre nalazi se Motovun. Malo, također turističko mjesto koje obiluje renesansnim i baroknim stilom.  Motovun je najbolje sačuvana srednjovjekovna utvrda koja se nalazi na vrhu strmog brežuljka, na 277 metara nadmorske visine.  Ukoliko ogladnite razgledavajući prekrasan krajolik i tajnovitost romantičnih uličica, vrhunska gastronomija će zasigurno opravdati očekivanja. Tartufi čekaju da ih kušate ili pak Motovunsku teranu. Delicije će probuditi sva Vaša osjetila. U Motovunu možete naći trgovinu koja obiluje unikatnim djelima naših akademskih slikara kao i keramičara, te ostalih umjetnika.

godišnji 127

Posjetite Istru i sami doživite ovaj pitoreskni kraj!

Tekst: UL/Mia Stilinović

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close