Događanja

Istinita priča prema kojoj je snimljen Povratnik razlikuje se od filma u jednom detalju

O Hugh Glassu, lovcu na dabrove, koji je bio inspiracija za film “Povratnik”, se ne zna previše. Živio je početkom 19. stoljeća na američkom zapadu i on je zapravo manje poznata verzija slavnog vojnika, graničara i narodnog heroja Davy Crocketta.


Napad medvjeda je ustvari jedina stvar po kojoj je ovaj lovac ostao upamćen. Ova priča je ubrzo postala urbana legenda. Zahvaljujući odvjetniku iz Portlanda ona se brzo preko medija proširila po cijeloj Americi.

Napad medvjeda, za kojeg nisu postojali svjedoci, dogodio se u ljeto 1823. godine, pet mjeseci nakon što se Glass pridružio lovcima na krzno u Južnoj Dakoti. Priča kaže da je negdje u blizini obale rijeke Missouri slučajno naletio na medvjedicu s mladima.

Uplašena medvjedica je skočila na njega i nanijela mu teške ozljede glave, vrata i nogu. Traperi su čuli Glassove pozive u pomoć, dotrčali su i ubili razjarenu medvjedicu. No, Glassove su ozlijede bile toliko teške da nitko nije mislio da će Glass preživjeti.

Nadzornici su odlučili ostaviti ga zajedno s dva člana ekipe koji bi bili uz njega do smrti i organizirali mu pogreb. Traperi kojima je dodijeljen taj zadatak su bili John Fitzgerald i jedan od najmlađih trapera Jim Bridger.

Nakon dva dana bdijenja nad Glassom, Fitzgeralda i Bridgera je uhvatila panika da su se ostali traperi već prilično udaljili od njih, te su odlučili napustiti Glassa i prepustiti ga sudbini. Smjestili su ga u vrlo plitku rupu koju su iskopali kako bi ga pokopali.

Prema prepričavanju kroz godine priča kaže da je dok je liječio rane Glass ubijao i jeo zmije, a da je nakon što se povratio iz delirija zatekao grizlija kako mu liže rane. Neki podaci kažu da je prepješačio 320 kilometara ba bi došao do konačnog odredišta i pronašao ljude koje su ga ostavili kako bi im se osvetio. U stvarnoj verziji priče se navodi da je Glass stvarno pronašao Fitzgeralda i Bridgera, ali im se nije osvetio, već im je oprostio.

Pročitajte više na express.hr


 

Foto: Youtube screenshot

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close