DogađanjaVijesti

Istarska vila Elis Lovrić nakon brazilske turneje stiže na koncert Massima

Elis Lovrić, nagrađivana kantautorica i akademska glumica osebujnog glasa i originalnog glazbenog izričaja, poznata po pjesmama na labinjonskoj čakavici, upravo se vratila iz Brazila s turneje “O canto da Croacia” na kojoj je predstavila svoj novi album “O canto da Istria”, u potpunosti otpjevan na portugalskom jeziku.


Samo nekoliko dana od povratka iz Južne Amerike čeka je novi izazov, otvaranje Massimovog koncerta na zagrebačkoj Šalati 14. rujna. Pravo je ovo vrijeme da se podsjetimo njezina najvećeg hita Merika kojeg je izdala početkom godine, s istoimenog albuma iz 2017., a koji ćemo čuti i na zagrebačkoj Šalati.

Merika je moj svijet s kojim sam otkrila samu sebe. Kad ostvariš svoj san i živiš ga svakodnevno, i još se desi da su ti već dva albuma prezentirana prvo u A-Merici, a tek onda kod nas, nekako shvatiš da je A-Merika stvarno zemlja snova koje ostvaruješ ti, takav kakav jesi, s onim što jesi. Kad otkriješ sebe, otkrio si Ameriku svog života, svog poziva, svojih osjećaja.

U Brazilu, Elis je predstavila album “O canto da Istria”, impresivno djelo s dvanaest emotivnih pjesama. Sve pjesme, bilo pjevane bilo govorene, Elis je sama napisala, skladala i producirala. To je prvi put u povijesti da je album na labinjonskoj čakavici u potpunosti preveden i otpjevan na portugalskom jeziku. Upravo je to bio glavni element petnaestodnevne turneje na kojoj je Elis pratio multiinstrumentalist Stjepan Večković.

O Canto da Istria” predstavljen je u Brazilu u Sao Paulu u Casa das Rosas, najprestižnijoj kući poezije i književnosti: ‘’Nastupiti u takvom povijesnom prostoru prožetom duhom pjesničkog stvaralaštva u kojem se istinski cijeni i njeguje suptilnost izražaja, doživljaj je kojeg teško mogu opisati. Mogu samo reći da sam pred nastup osjetila takvu navalu riječi koje su se same naredale na papir i stvorile početak moje nove knjige, a što znači i početak jednog novog albuma. Sve što je na papiru pretvara se u glazbu….ni sama ne znam kako. Pjevam osjećaje, a osjećaji pišu riječi, zareze, udahe, uskličnike – a to je za mene glazba. Glazba osjećaja.

Elis trenutno završava svoj novi album “Kanat od mora” s istoimenom knjigom poezije koja će sadržavati njezine pjesme na izvornom labinjonskom uz književni hrvatski prijevod.

Nakon toga, put je vodi u nova uzbudljiva govorna područja, a jedno od njih je daleki Japan. Na ovo će putovanje Elis povesti dvoje svojih suradnika, violončelisticu Biku Blasko i multiinstrumentalista Stjepana Večkovića, s kojima će ostvariti svoj treći međunarodni projekt “Dva mora – jedno nebo”.

Uskoro će biti objavljen Elisin spot za singl “Sretno ti bilo” koji je predstavila na ovogodišnjem Splitskom festivalu, a zagrebačka publika imat će priliku čuti ga uživo 14. rujna na Šalati.

U istarskoj vili Elis Lovrić, Massimo je prepoznao posebnost i originalnost, i zbog toga ju je izabrao za otvorenje svog koncerta na Šalati. Vežu ih i labinski korijeni.

Nije se moglo ljepše posložiti da Massimo prepozna moju glazbu i pozove me da budem support na Šalati. Massimo je svojim osebujnim, legendarnim glasom obilježio, kao i mnogima, i dio mog života i snova. A i jedini je koji na prvu može razumjeti moj, kako neki kažu ”kineski” labinjonski dijalekt, jer smo ”slučajno” oboje Labinjani. Zahvalna sam na toj slučajnosti i sretna što me pozvao – izjavila je Elis Lovrić koja će ovom prilikom uz svoju gitaru nastupiti i u pratnji violončela.

 

Foto: Inka Marinić

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close