ZnanostTech

ISSpresso, svemirski stroj za kavu

Prije godinu dana, 3. svibnja 2015., u 12 sati i 44 minute, prva espresso kava poslužena je u Svemiru zahvaljujući ISSpressu, prvom stroju na bazi kapsula namijenjenom za korištenje u Svemiru. Inovativni stroj proizveden u suradnji kompanija Lavazza i Argotec omogućio je astronautima na Međunarodnoj Svemirskoj stanici ispijanje Lavazza espressa.


ISSpresso je postavljen i ugrađen na Međunarodnoj Svemirskoj stanici uz asistenciju Samanthe Cristoforetti, astronautkinje, kapetanica talijanskih zračnih snaga i članice Future, druge najduže svemirske misije koja je u ekspediciju na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) poslana od strane Talijanske svemirske agencije. Prošle godine, Samantha Cristoforetti postala je prva žena iz Italije koja je boravila u Svemiru, ali ujedno i prva astronautkinja u povijesti koja je imala priliku uživati u autentičnom talijanskom espressu u zemljinoj orbiti.

ISSpresso je prvi stroj na bazi kapsula za proizvodnju espressa potpuno prilagođen za funkcioniranje u ekstremnim svemirskim uvjetima koji u nazivu sadrži kraticu (ISS) International Space Station, na kojoj je postavljen. ISSpresso stroj, koji koristi iste Lavazza kapsule kao za pripremu espressa na Zemlji, pomno je dizajniran i prilagođen za kuhanje kave kako bi u Svemiru zadržao identičnu razinu kvalitete – kremastu teksturu, aromu i temperaturu autentičnog talijanskog espressa. Unatoč posluživanju u uvjetima nulte gravitacije, topli napitak sadrži sve karakteristike izvorne talijanske espresso kave.

isspresso-diagram

Svaki detalj ISSpresso stroja pomno je razrađen i osmišljen kako bi mogao odgovoriti na brojne znanstvene i inženjerske izazove, uključujući istraživanja o principima fizike te svojstva i dinamiku tekućina, kao što je problem s ponašanjem tekućina u Svemiru pod visokim tlakom i temperaturom.

Radi predodžbe i usporedbe, plastična cijev kroz koju normalan espresso stroj prima vodu zamijenjen je s posebnom čeličnom cijevi koja može podnijeti tlak zraka veći od 400 bara. Budući da su sve važne komponente stroja, iz sigurnosnih razloga, dodatno prilagođene ekstremnim svemirskim uvjetima, ISSpresso stroj toliko je složen i kompleksan da ukupno teži čak 25 kilograma.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: znanost.20minuta.hr | Foto: wired.co collectspace

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close