Tech

Isplati li se kupiti električni automobil?

Električni automobil može biti kupljen bilo gdje u EU, ali mora biti registriran u Hrvatskoj. Lani je 15,5 milijuna kuna razgrabljeno.


Država je i ove godine za kupce ekoloških automobila široke ruke jer Hrvatska ima jedne od najviših poticaja za kupnju automobila na struju u Europi. Prošle je godine 15,5 milijuna kuna razgrabljeno, a Fond za zaštitu okoliša i ove je godine osigurao isti iznos. Potražnja za poticajima je velika i razmišljate li uzeti državnih 70.000 kuna za potpuno električni automobil, 50.000 kuna za plug-in hibrid ili 30.000 kuna za običan hibrid, nemojte se dugo premišljati jer natječaj traje dok se iznos od 15,5 milijuna kuna ne potroši. Fondu trebate predati zahtjev, kopiju osobne iskaznice, predračun i tehničke podatke. Zatim treba potpisati ugovor o sufinanciranju, pri kupnji dostaviti račun i kopiju prometne dozvole, a isplata slijedi u roku od 30 dana. Dakle, prvo trebate platiti auto, a potom vam Fond isplaćuje poticaj.

Hibridni Yaris se isplati

Može se dobiti do 40% vrijednosti automobila. Građani mogu dobiti poticaj za jedno vozilo, a tvrtke i obrtnici mogu dobiti do 700.000 kuna. Sufinancira se kupnja novih vozila, koja mogu biti kupljena u bilo kojoj zemlji EU, međutim trebaju biti registrirana u Hrvatskoj.

Zbog tako velikih poticaja sve je bolja ponuda ekomodela. Tako su u Hrvatsku upravo stigli električni VW modeli e-Golf i e-up, a uskoro stiže i hibridni Golf GTE. Očekujemo ubrzo i najprodavaniji auto na struju na svijetu Nissan Leaf.

A da se poticaji isplate, pokazuje i analiza. Toyota Yaris Hybrid uz poticaje je osjetno jeftiniji od usporedivog dosta rastrošnijeg benzinca i za više od 20.000 kuna skupljeg dizelaša.

Tekst: vecernji.hr

Foto: wot.motortrend.com

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close