Ispiranje posuđa u hladnoj vodi uništava zglobove

Tena Brnad

Ispiranje suđa, odnosno općenito rad u hladnoj vodi nije dobar za zglobove, a isto tako i za sva ostala tkiva, piše 24sata


To uzrokuje artrotske promjene na zglobovima, stanjenje hrskavice, gubitak elastičnosti, bolove. Zglob se može oporaviti biološkim metodama liječenja i fizikalnim terapijama, objašnjava dr. Milan Milošević, specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava iz Poliklinike Ribnjak u Zagrebu.

Znači, ispiranje posuđa u hladnoj vodi nikako nje dobra ideja, čak ni za ljude koji problema sa zglobovima nemaju.

Ispiranje posuđa u hladnoj vodi može posebno štetiti ljudima koji pate od tzv. Raynaudovog sindroma zbog jake reakcije ruku na niske temperature. Tada dolazi do sužavanja arterija što rezultira smanjenom cirkulacijom krvi zbog čega se ruke hlade. Tada mogu postati plavičaste ili bijele, bolne i s osjećajem peckanja.

Kada se prsti zagriju nakon takve epizode, postaju vrlo crveni. Ljudi s ovim sindromom morali bi paziti da su na toplom i ne uranjati ruke u hladnu vodu – objašnjava dr. Rodanthi Kitridou na portalu everydayhealth.com.

Inače, vlažni hladni oblozi, ali i topli, koriste se za ublažavanje bolova u rukama i drugim zglobovima kod određenih vrsti artritisa, uglavnom reumatoidnog o osteoartritisa.

Više na 24sata


Foto: pexels

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u