VijestiZdravljeTurizam

Invazija otrovnih egzotičnih riba na Jadranu

Fuga, žutuga ljubičasta i grbavi čižmar samo su neke od novih, egzotičnih vrsta riba koje dolaze u Jadransko more. Posljednjih desetak godina u Jadranu je zabilježeno 14 novih ribljih vrsta koje svojom pojavom dovode do promjena u morskom ekosustavu.


Trenutačno u Jadranu postoji 454 različitih ribljih vrsta iz 139 obitelji riba, a taj broj neprestano raste. Ključna točka preko koje su nove vrste riba došle u Sredozemno more su Gibraltarska vrata. Otvaranjem Sueskog kanala, koji je omogućio prijelaz iz Crvenog u Sredozemno more, mnoge invazivne vrste riba iz Crvenog mora postale su dio sustava Sredozemlja. Jedan od ključnih elemenata promjena i dolaska riba u Jadran su temperature.

Pod utjecajem procesa tropikalizacije, Sredozemno more sve se više zagrijava i tako se povećava brojnost toploljubnih vrsta riba u našem moru. Osim dolaska stranih ribljih vrsta, promjene u Jadranu odražavaju se i kroz povećanje ili smanjenje brojnosti nekih autohtonih vrsta riba. Među ribama koje dolaze u naše more ima i otrovnih, na koje je najlakše naletjeti u južnom dijelu Jadrana, a njihovu zadržavanju u našem moru pridonijelo je globalno zatopljenje.

Pod pojmom “nove ribe” podrazumijevaju se novopridošle vrste riba, ali i sve one čija je pojava u Jadranu tek nedavno potvrđena. Za neke strane vrste krivac je čovjek i njegova aktivnost. Tako su prilikom gradnje naftne platforme u trogirskom brodogradilištu dvije nove vrste putem balastnih voda uplivale u naše more. Posljedice ovakvih i sličnih promjena mogu biti velika prijetnja jedinstvu morskog ekosustava.

Marcelo Kovačić s Oceanografskog instituta u Splitu rekao je kako će se trend povećanja neobičnih ribljih vrsta u Jadranu nastaviti. Profesor Jakov Dulčić sa spomenutog instituta istaknuo je da se kupači nemaju razloga bojati novih vrsta riba koje nam dolaze. Upozorava, doduše, da treba pripaziti i ne konzumirati ribe poput četverozupke ili žutulje, koje su iznimno otrovne.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close