Scena

Intrigantni švedski eksperiment sa 6-satnim radnim vremenom
Rad dva sata manje uz istu plaću vjerojatno je san svakog radnika u našim krajevima, a ako ste se pitali postoji li država na svijetu koja to nudi – odgovor je, naravno, Švedska. Tamošnje su kompanije svoj radni dan skratile na šest radnih sati, a model slijedi i javna služba – Göteborg je u pilot-projektu uveo 30-satni radni tjedan za gradske službenike.

Prvi koji su prešli na eksperimentalno radno vrijeme u staračkom domu kako bi vidjeli hoće li posao zbog toga trpjeti ili će njihova kvaliteta rada i učinkovitost porasti. Umjesto osam sati, rade šest, a tih dva sata razlike unijelo je radikalne promjene u njihovim životima.

Ovaj eksperiment nadahnuo je i druge poslodavce u Švedskoj. I Odjel ortopedske kirurgije Sveučilišne bolnice u Göteborgu smanjio je radno vrijeme na šest sati svojem osoblju. Isto su napravili i na dva odjela jedne bolnice na sjeveru zemlje.

Trend u toj razvijenoj i za život poželjnoj zemlji nije ograničen samo na javni sektor, već su i privatni poduzetnici postali svjesni da kraće radno vrijeme povećava produktivnost radnika. U staračkom domu koji je “pokrenuo lavinu” svoj eksperiment smatraju vrlo uspješnim, bez obzira što su zbog kraćeg radnog vremena morali zaposliti još 14 ljudi.

Više na express.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: express.hr | Foto: huffingtonpost.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close