Vijesti

INTERVIEW – Tomašević i Šulentić iz Udruge LEA: “Veselimo se jeseni kada krećemo s projektom revitalizacije parka Jasikovac”

Lička ekološka akcija je Udruga koja okuplja aktiviste iz Gospića s ciljem rješavanja problematike zaštite okoliša. Kroz razne projekte na području Gospića i okolice, Udruga LEA sve više i više potiče svijest o važnosti očuvanja prirode. Razgovarali smo s voditeljima Udruge, Vedranom Tomašević i Vladimirom Šulentićem o projektima Udruge, njezinim dostignućima te ciljevima Ličke ekološke akcije. 


Možete li nam, za početak reći tko su Tomašević i Šulentić?

Iako po zanimanju diplomirana ekonomistica – Vedrana Tomašević,  i inženjer geodezije  – Vladimir Šulentić, mi smo dvoje entuzijasta i zaljubljenika u prirodu. Od početka 2018. godine vodimo Udrugu, te zajedno s članovima Udruge nastojimo u javnosti razvijati svijest o potrebi očuvanja prirode i zaštiti okoliša.

Kako biste nam predstavili Udrugu i koji je bio povod osnivanja?

Kao što je javno zagovaranje određenog problema cilj osnivanja udruga općenito, to je razlog osnivanja i Ličke ekološke akcije. Osnovni povod osnivanja LEA-e je bila želja nekolicine entuzijasta da u Gospiću pokrenemo pozitivne promjene u smislu podizanja ekološke svijesti, duha volonterizma i suradnje. Uskoro, 14. kolovoza, bit će šesta godišnjica osnutka naše Udruge. Lea je oduvijek zagovarala zaštitu okoliša i očuvanje prirode, pratili smo stanje biološke raznolikosti na području Gospića i okolice. Vjerujem da smo u javnosti prepoznati po našim projektima SOS za park- šumu Jasikovac i Čista rijeka Lika.


Tko sve može i na koji način biti član Udruge?

Udruga broji 38 članova, svaki novi član je dobrodošao. Tu prije svega mislim na ljude dobre volje, koji žele pridonijeti očuvanju prirode u našem području i povećanju ekološke svijesti među sugrađanima, pogotovo najmlađima, na kojima svijet ostaje. Članom može postati svaka punoljetna osoba, koja iskaže interes da aktivno sudjeluje u našem radu. Učlanjenje u Udrugu moguće je ostvariti putem linka http://www.lea.hr/clanstvo/

Koji je cilj Udruge?

Osnovni cilj Udruge je javno zagovaranje očuvanja i zaštite prirode kao temeljnih vrijednosti društva uz prihvatljivo gospodarenje prirodnim resursima prema načelima održivog razvoja. To podrazumijeva naše aktivnosti na podizanju svijesti o odgovornosti svakog pojedinca te lokalnog ili nacionalnog gospodarstva za pitanja očuvanja okoliša u kojem živimo.

Koja vam je najveća prepreka u radu?

Često nas javnost želi shvatiti kao “one s vrećama” koji čiste smeće. Akcije čišćenja okoliša jesu dio naših aktivnosti. No, naša odgovornost kao skupine entuzijasta, koji svoje slobodno vrijeme posvećuju brizi o okolišu, jest i u tome da pokušamo putem sredstava javnog mnijenja, različitih posjeta školama, javnim tribinama, utjecanjem na odgovorne, popularizirati određeni problem i nastojati ga riješiti ili ponuditi rješenje.

Što mislite koliko su ljudi otvoreni prema ovakvim udrugama i je li vam teško dobiti projekt i ostvariti nekakvu vrstu suradnje?

LEA je uvijek surađivala s različitim udrugama i ustanovama kroz eko akcije, pri čemu je uvijek poveznica rješavanje zajedničkog problema. Nekoliko godina surađujemo s Klubom volontera Ina, ove godine zajedno smo provodili projekt s Lokalnim volonterskim centrom iz Gospića, a tijekom proteklih godina smo odrađivali zajednički projekt s udrugom BIOM, a nastavak suradnje očekujemo i u budućnosti. LEA je uvijek otvorena za suradnju s različitim udrugama i institucijama. Svakako i svaka suradnja i partnerstvo nosi određene aktivnosti, odgovornosti i financijsko opterećenje, što uvijek ozbiljno shvaćamo i u suradničkom duhu ostvarujemo ciljeve sa surdnicima.

Kao Predsjednica udruge volontera također sam svjesna da naši članovi aktivnosti u LEA-i moraju uskladiti sa svojim poslovnim i privatnim obavezama, pa prema tome usklađujemo aktivnosti u LEA-i.

Postoje li slične udruge unutar ili izvan Hrvatske s kojima surađujete?

Osim suradnje s udrugama na našem području spomenula bih suradnju s prije spomenutim vanjskim udrugama odnosno udrugama iz drugih dijelova Hrvatske, a to su u prvom redu BIOM, pogotovo na monitoringu parka Jasikovac u Gospiću te Klub volontera INA-e.

Imate li nadolazećih projekata koje biste željeli istaknuti?

Mi u LEA-i jako se veselimo jeseni kada krećemo s pripremama za provođenje dosad najsloženijeg projekta, a to je projekt revitalizacije parka Jasikovac u kojem smo partneri sa Gradom Gospićem i HGSS-om Stanica Gospić. Naš dio partnerskih obaveza odnosi se na edukacije, monitoring i izradu interpretacijskih sredstava, poput točaka za promatranje ptica, izradu herbarija, što se sve odnosi na floru i faunu Jasikovca kao šume koji tristotinjak godina postoji u našem gradu i dio je našeg identiteta u prirodnom, povijesnom i kulturnom smislu.

Također nam je izrazito važno što ćemo sa sredstvima ovog projekta moći u  školama na području Gospića odraditi niz zanimljivih informativnih i obrazovnih radionica o biljkama i životinjama našeg kraja, pogotovo onih kojima je park Jasikovac stanište.

Koja su najveća postignuća Udruge?

Smatramo da je najveće postignuće Udruge što smo Jasikovac, šumu na rubu Gospića, koji je do prije nekoliko godina slovila kao “divlje gradsko odlagalište glomaznog i svakolikog otpada”, pretvorili u mjesto za provođenje slobodnog vremena i rekreaciju. Danas je slika Jasikovca drugačija upravo zbog toga što smo osim velikog angažmana kroz radne akcije u prvom redu podignuli glas za očuvanje ove živopisne šume. Na tome veliku zahvalu dugujemo dugogodišnjoj upornosti članova LEA-e i bivšeg Predsjednika Dubravka Čanića i njegove zamjenice Jasmine Zeba. Uspjelo se u očuvanju Jasikovca od daljnjeg divljačkog odnosa pojedinih sugrađana, zaustavljanju bacanja smeća i rušenja drveća kao i maćehinskog odnosa institucija koje su o Jasikovcu trebale voditi brigu. Danas Jasikovcem sugrađani šetaju, rekreiraju se, druže, evociraju uspomene iz zlatnih vremena ovog prostora. Ovim putem, također, pozivamo sve da nam se pridruže u uređenju Jasikovca, ako imaju neke podatke iz prošlosti ovog mjesta, da podijele s nama, s javnosti.

Ove godine, četvrti put za redom organizirali smo KROS Jasikovac, za natjecatelje u 14 disciplina, odaziv je bio velik, atmosfera odlična. Divan je osjećaj kada na tom prostoru vidite 260 natjecatelja te veliki broj gledatelja. I to je dokaz da Gospić treba jedno mjesto poput Jasikovca.

Pošto ste neprofitna organizacijamožete li nam reći na koji način financirate svoje projekte?

Uglavnom se financiramo kroz različite projekte, vlastitim članarinama, donacijama. Ove godine posebnu zahvalnost moram izraziti Gradu Gospiću, koji je dijelom financirao KROS Jasikovac, Pekari Tušaku d.o.o., Centru za vozila Hrvatske, bez čije bi pomoći naše aktivnosti bile nemoguće. Osim financijski, naše aktivnosti imaju i potporu u fizičkom radu. Pogotovo je to ove godine bilo važno u pripremi trkačkih staza za Kros, uništenih uslijed dugog snježnog i kišnog razdoblja kao i neadekvante sanitarne sječe u Jasikovcu.

Koliko su ljudi osviješteni u Lici po pitanju zaštite okoliša?

Iako živimo u području koje slovi kao netaknuti dio Hrvatske, još će trebati puno rada, javnih tribina, rada institucija kako bi se podigla ekološka svijest. Svaki pojedinac treba biti svjestan da priroda funkcionira po svojim pravilima, svaka rana u tom sustavu na kraju će kazniti ljude. Veseli činjenica da se tijekom radionica s učenicima ipak osjeti pomak u razmišljanju djece. To nam je  nada da se ipak nešto kreće!

 

Foto: Arhiva Udruge LEA

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close