VijestiScena

INTERVIEW – SANDI MANCE: “Industrija radi iz ljubavi prema novcu, a mi radimo iz ljubavi prema pivu”

Ovog puta razgovarali smo s mladim požeškim pivarom Sandijem Manceom (29). Sandi je po struci medicinski tehničar koji se iz hobija počeo baviti kuhanjem piva kod kuće. Prošle godine svoj hobi pretvorio je u posao i pokrenuo je prvu požešku craft pivovaru Mbc. Njegova mala pivovara proizvodi pivo po imenu Slawoner koje oduševljava sve koji ga probaju. Kako je sve započelo i po čemu se zanatsko pivo razlikuje od tvorničkih, otkrijte u našem razgovoru.

Kako si uopće došao na ideju da kuhaš pivo kod kuće?


Zapravo je sve krenulo slučajnim ulaskom u jednu veliku pivnicu gdje sam ostao zatečen kao dijete koje je prvi put u lunaparku. Do tada se sav moj pivski svijet vrtio oko 2-3 industrijska lagera. Bilo je to dosta davno i pilo se ono što je bilo dostupno…onda pored takve krasne ‘ponude’ uletite u pivnicu sa 300 vrsta piva i nije vam više ništa jasno…Pa kakva su to sad piva? Crna, crvena, zahmeljena i dimljena…to uništi čovjeka…jetru i bubrege pogotovo, a o uništenju novčanika da i ne govorimo. I onda malo po malo počeo sam se interesirati kako se to zapravo pivo pravi… Izvukle su se prve informacije, nabavile prve knjige i lagano se krenulo eksperimentirati.

Što je inače tvoja struka? Kako je tvoj hobi postao posao?

Po struci sam medicinski tehničar. A kako hobi postane posao? Čovjek se u jednom trenutku života ili trgne ili se ne trgne. Ili odlučiš raditi ono što voliš ili do kraja života mrziš ponedjeljke…  Eto ja se trgnuh, posudili su se prvi novci, uložilo se u opremu i lagano se krenulo.

Po čemu se tvoje pivo razlikuje od tvorničkih piva?

Nije tu u pitanju samo moje pivo, već svako zanatsko pivo… Industrija radi iz ljubavi prema novcu, a mi radimo iz ljubavi prema pivu. Nije ništa neobično da industrija 50% osnovne ječmene mješavine zamijeni kukuruznom krupicom koja je 4 puta jeftinija, pa neka na svakoj boci uštede 20 lipa – na 100 milijuna boca to je puno lipa! Naše su količine male pa imamo prostora za eksperimente i igru.

Koliko piva mjesečno proizvedeš i koliko traje proizvodnja piva?

Trenutno proizvodimo između 30 i 40 hl piva mjesečno. To su, kao što sam ranije rekao, poprilično male količine. Vremenski, proizvodnja varira od piva do piva – ovisno o kompleksnosti i zahtjevnosti samog recepta… Od desetak dana za super jednostavna ljetna piva pa do nekoliko mjeseci za teška piva sa visokim udjelom alkohola.

fotka129317

Kako je tvoje prvo pivo Slawoner dobilo ime?

Mi smo zapravo tražili nekakvo ime lokalnog karaktera, koje će biti zanimljivo i pamtljivo. U toj potrazi smo, sasvim slučajno, naletjeli na izjavu poznatog baruna iz Požeštine – Franje Trenka. On je svojedobno bio pozvan da se vrati u Beč na dvor, a plemstvu u Beču je negativno odgovorio na poziv riječima – Ich bin Slawoner! ( Ja sam slavonac!)

Kakva sve piva proizvodiš?

Piva uglavnom kuhamo sezonski. To znači da proljeće počinjemo sa pšeničnim pivo, da bi se ljeti žeđ gasila blonde ale pivom, kada dozrijevaju višnje radimo belgijski kriek, pa što smo bliže jeseni radimo malo teža i punija piva i tako se igramo. Uglavnom stalno eksperimentiramo i trudimo se nuditi nešto novo.

Kakva je potražnja za tvojim pivom ? Kakvo je situacija na tržištu craft piva u Hrvatskoj?

Mi za sada prodamo sve što proizvedemo. Međutim, sigurno da bi s nekim povećanjem količine došli određeni problemi… Najveći od njih je zakonska neuređenost tržišta i tržišne utakmice. Primjerice, naš pivski brend je od strane velikih pivovara izbačen iz velikog broja ugostiteljskih objekata – ugostitelji su mahom pod tzv. Ekskluzivnim ugovorima gdje veliki igrači dijele veliki novac ‘ispod pulta’ da bi ugostitelj držao samo i isključivo njihove pivske brendove. Takav način poslovanja je izravno kršenje zakona o konkurentnosti tržišta – naša država je takve zakone preuzela ulaskom u EU, ali ih ne provodi.

Najžalosnije je što ni jedna od tri najveće pivovare nije u hrvatskom vlasništvu. Brutalno zvuči, ali naša država je dopustila strancima da nas gaze u ‘vlastitom dvorištu’ , a na kraju balade oni taj novac izvlače u svoje matične zemlje. Male pivovare poput naše jednostavno nemaju kapital za takvo tržišno ‘natjecanje’. Međutim, svijetla točka na horizontu su pametni ugostitelji koji žele imati ponudu i s njima najviše radimo, a sve ih je više i više!

Na kraju, reci nam nešto o Požeškoj krigli…

Požeška krigla je pivski festival kojeg dva puta godišnje organizira udruga pivara Požega. Naime, kao udruga koja okuplja hobiste u pivskom kuhanju svojedobno smo došli na ideju kako bi bilo interesantno organizirati druženje na koje ćemo pozvati hobi pivare iz drugih gradova. To druženje je zamišljeno kao interni događaj unutar hobi pivske zajednice gdje bismo međusobno kušali razne pivske uratke i komentirali o tehnikama proizvodnje…

Međutim, gdje ima piva ima i zabave pa se već na prvoj Požeškoj krigli javila nekolicina ljudi koji su željeli doći, a nemaju veze sa scenom… Malo po malo Požeška krigla se pretvorila u jedan od najjačih pivskih festivala u Hrvatskoj. Pozivamo vas svakako iduće godine, prve subote u 7. mjesecu u Požegu – kampiranje, koncerti, dobra ekipa, free klopa i free pivo u neograničenim količinama!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Vjeran Blašković (034 portal)

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close