VijestiScena

INTERVIEW: Roko Blažević – U moru talenata nema mjesta nacionalnosti

Petnaestogodišnji Roko Blažević mlada je zvijezda u usponu. Nerijetko znaju reći kako najveće glazbene zvijezda dolaze baš iz ovog grada pod Marjanom, Splita naravno. Roko je već imao prilike nastupati u našim Zvjezdicama, a iako je i tamo ostvario zapažen rezultat ovaj hrabri petnaestogodišnjak odlučio je otići korak dalje. O njemu su već pisali , ali kako se ova priča odvija u susjednoj nam Srbiji malo je zaklonjena od očiju hrvatske javnosti. Mladi Roko odlučio je pomaknuti granice i unatoč stalnim prepirkama dva naroda pokazati kako u moru talenata nema mjesta nacionalnosti.


Roko je u prvoj emisiji srpskog talent showa Pinkove Zvezdice otpuhao žiri svojim nastupom. Do sada nije bilo natjecatelja iz Hrvatske, a Roko Blažević probio je led. Iznenadio je velike poput Sergeja Četkovića koji je nakon njegove izvedbe pjesme Caruso Lucia Dalle – poznatije u izvedbi velikog Andree Bocellija – prokomentirao kako je toliko dobro zvučao da izvedba sluti na playback. Svjesni talenta mladog Splićanina s pozornice otpratili su ga ovacijama i pogledima iščuđavanja.

Porazgovarali smo s mladim Rokom. Pročitajte što nam je otkrio:

Reci nam ukratko tko je Roko ?

Roko je zapravo još uvijek jedno veliko dijete koje više od svega voli pjevati i dobro se zabaviti. Pohađam drugi razred opće gimnazije u Splitu i završio sam 10 godina glazbene škole. Osim pjevanja sviram klavir i orgulje, bavio sam se hip-hopom, a od nedavno sam član benda RadioWho. Glazbu gledam kao najveću ljubav jer glazbom mogu pokazati svu svoju emociju i prenijeti ju na druge.

Otkuda ljubav prema pjevanju i glazbi općenito ?

Ljubav prema glazbi su mi prenijeli roditelji još od malih dana. Cijela obitelj se na neki način bavi glazbom pa tako i ja. Još od vrtića me zanimala glazba i festivali i uvijek mi je kao djetetu bio san nastupiti na nekim većim pozornicama, a danas mogu reći da mi se to ostvaruje.

Tko ti je najveća podrška u bavljenju glazbom ?

Definitivno mi je najveća podrška moja obitelj počevši od roditelja i starijeg brata, a onda i ostatka obitelji, ali mogu reći da su mi i ogromna podrška i poticaj prijatelji pa i neki profesori.

Imaš li pjevačke uzore i koje ?

Nemam nekog posebnog pjevačkog uzora, ali jedna pjevačica koju bi svrstao tu je sigurno Christina Aguilera. Od nje se može stvarno dosta naučiti samo slušajući njenu glazbu jer ima odličnu vokalnu tehniku koja mene iskreno uvijek ostavi bez daha.

Radiš li na školovanju svog glasa ?

Do 12. godine se i nisam toliko profesionalno bavio pjevanjem i nisam toliko radio na svom glasu, a onda sam se priključio u udrugu Zlatni Mikrofon Split gdje s mojim kolegama pjevačima i pjevačicama i ujedno velikim prijateljima, imam vokalno-scenske radionice svaki dva puta tjedno s mentoricom Dubravkom Pleško. Definitivno najveća „revolucija“ u mom pjevanju se zbila u proteklih godinu dana kada sam na neki način jednostavno opustio kočnice i počeo baš uživati u tom pjevanju i izašao izvan granica običnog pjevanja. Sad svaku pjesmu učinim svojom, otpjevam je na potpuno svoj način i time radim dosta na svojoj vokalnoj tehnici i drugim elementima.

Možeš li izdvojiti neki uspjeh kao onaj kojim se najviše ponosiš ?

Pa, na sve svoje uspjehe se jako ponosim, ali bih istakao odličan plasman na Imagine Croatia festivalu kojim sam izborio gostovanje na velikom Imagine Belgium festivalu u Bruxellesu i time predstavljanje svoje države u Belgiji, a to će se odviti 15.10.2016. .

Nastupao si i u hrvatskim Zvjezdicama. Kakav si rezultat tamo ostvario ?

U hrvatskim Zvjezdicama sam ušao u najboljih petnaest. Time nisam bio pretjerano zadovoljan, ali nisam ni očekivao puno od tog show-a. Neki smatraju da sam ispao prerano, neki smatraju drugačije, ali ja sam tu došao s ciljem da pokažem što znam i da uživam i za sebe sam taj cilj apsolutno ostvario.

Kako si došao na ideju prijave u srpsku inačicu emisije ?

Čim mi se ukazala prilika da sudjelujem u tom show-u, odlučio sam se prijaviti jer znam da je to emisija koja je gledana u cijeloj regiji pa nikad ne znam tko me može primijetiti i koja mi se vrata mogu otvoriti učestvovanjem u tom show-u.

Koliko si se pripremao za izvedbu pjesme Caruso ?

Za pjesmu Caruso mogu reći da je još dosta „friška“ u mom repertoaru. Počeo sam je pripremati u srpnju za međunarodni festival u Sloveniji; Bled Golden Microphone i njome sam ostvario 2. mjesto u svojoj kategoriji, a od tad sam je još pripremao i, mogu reći, doveo na vrlo visoku razinu.

Možeš li nam ukratko rezimirati dojmove do sada ?

Jako sam zadovoljan svojim uspjesima do sada i nastavit ću se truditi jer svakim ostvarenim ciljem sebi postavljam nove više ciljeve što me zapravo potiče za dalje. Najljepši dojam mi ipak iza svakog show-a ili nastupa ostave predivna nova prijateljstva i druženje; ljudi i djeca koja ti u tako malo vremena uđu pod kožu i postanu ti jako dragi. Time je jako teško svaki put oprostiti se od ekipe kada svemu tome dođe kraj, ali uvijek ostanemo u kontaktu i jedva čekamo da nam se ukaže neki festival ili bilo kakav glazbeni događaj samo da bi se opet okupili. Za Zvezdice ću nastaviti birati pjesme u kojima se ja dobro osjećam jer samo u takvim pjesmama mogu prenijeti svu emociju i energiju na publiku, a mislim da je to ono najvažnije.

Nastup kojim je Roko osvojio žiri, a i publiku pogledajte u prilogu:Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: YouTube |Screenshoot | fotomontaža

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close