Politika

INTERVIEW – Mihović Bićanić: Interes mladih za politiku u Rakovici se ne povećava, ali smatram da ju sada bolje razumiju

Zamjenik načelnika Općine Rakovica Mihovil Bićanić u razgovoru s našim novinarom otkrio je kako je biti zamjenik načelnika jedne općine sa samo 29 godina, u kojoj su fazi brojni projekti na području Općine, ali o problemima migranata koji prolaze tim područjem te što misli o budućnosti turizma Općine Rakovica. Pročitajte u nastavku!


Vruća tema za početak. Aglomeracija Plitvička jezera – u kojoj je fazi, kad se očekuje dovršetak?

Bićanić: Imamo dva podsustava, podsustav Korenica i podsustav Rakovica. Podsustav Rakovica je bitan za nas zato što taj slijev ide s dijela koji je unutar Nacionalnog parka gdje su gosti i svi popratni objekti i oni će se slijevati prema UPOV-u u naselju Čatrnja. Tehnički dio je gotov, i financijski također, očekuje se da će aplikacijski paket biti završen 6. rujna i bit će moguća prijava za fondove. Iz Ministarstva su rekli da bi naše svakako trebalo proći jer je to zaštićeno područje, najviši stupanj zaštite. UNESCO je prije par godina znao pritiskati zbog, napominjem ne kako su mediji prenosili “previše gostiju”, nego zbog lošeg gospodarenja gostima, jer nije bilo ni dobro uređenog sustava kanalizacije (nešto je, ali ne kako treba), te se to malo pomalo kroz ovaj sustav želi riješiti da bi se zaštitio naš najveći biser, Nacionalni park Plitvička jezera. Park nama i našim okolnim općinama, Plitvička Jezera, Saborsko, djelomično Vrhovine daje život, pogotovo u općini Rakovici, odakle je najveći broj djelatnika nacionalnog parka (uvijek bio i još uvijek je). To nam je bitno za razvoj, za održavanje života na ovom prostoru, i samim time što ljudi rade u nacionalnom parku (iako još uvijek samo sezonski) se vidi da je kod nas smanjena stopa odlaska mladih u inozemstvo.

Koliko bi trajala izgradnja aglomeracije?

Bićanić: Projekt je vrijedan  oko 390 milijuna kuna s PDV-om, trebalo bi biti izgrađeno ukupno oko 90 kilometara sustava odvodnje. Tu se rješava samo odvodnja, ne vodoopskrba, koja je naš drugi problem. Gradnja bi trebala prema svim naznakama početi krajem iduće ili početkom 2021. godine. Procijenjeno trajanje gradnje je 3 do 5 godina.

Na temu aglomeracije veže se tema obilaznice. Recite nam nešto više o tome.

Bićanić:  Prije desetak godina obilaznica Plitvičkih jezera sa strane Grabovac – Ličko Petrovo Selo – Prijeboj, bila je aktualna, ali su tad novci političkom odlukom preneseni na neku drugu investiciju. Sad se taj projekt opet preprojektira zato što je opet aktualizirano pitanje obilaznice, s obzirom da je park sam kroz svoj sustav online ulaznica počeo gospodariti gostima kako treba, kako bi se izmjestio sav promet iz centra nacionalnog parka. Jedna od obilaznica je tu, glavni rotor bi bio u naselju Grabovac, prema južnom dijelu naselja, gdje je već otkupljeno 97 posto zemljišta. Ta obilaznica se veže na aglomeraciju na način da bi iz te obilaznice prije rijeke Korane bilo čvorište, a jedan krak na čvorištu bi bio odvojak prema UPOV-u i na taj način izbacili bi kamione iz naselja Čatrnja, gdje ljudima svakodnevno pokraj kuće ne bi prolazilo deset do petnaest kamiona sa cisternama. Zbog toga je ona nama zanimljiva. Druga obilaznica parka Grabovac – Saborsko, koja bi trebala aktivirati općinu Saborsko, malo im podići standard života, priključiti ih na “ovaj svijet” – jer oni su tu, ali u stvarnosti kao da nisu u užoj zoni parka, pa bi taj dio, tih 12,5 kilometara trebalo malo podići njihove uvjete i mogućnosti za razvoj. Ta je općina jako pogođena ratom i treba im pomoći koliko se može.

Znamo da je općina Rakovica druga najposjećenija destinacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Kakva je budućnost turizma u općini?

Bićanić:  Ja bih rekao da smo mi čak prva, jer je Grad Zagreb kao cjelina u smislu županije puno veća površina, pa bih se usudio reći, kad bi gledali samo općine, tu smo definitivno broj 1. A i po gostoljubivosti, Grad Slunj je bio najgostoljubljiviji, Rakovica odmah iza njega. U općini Rakovica tradicija turizma postoji već 104 godine, kada se pojavio prvi smještaj za spavanje. Ja smatram da je ovo definitivno turističko mjesto, iako smatram da turizam ne bi trebao biti glavna vrijednost u razvoju Općine. Nama je cilj podići i pokrenuti gospodarstvo, neke manje proizvodne pogone, imamo zonu gdje je natječaj otvoren dok se ne popune prostori, imamo dva ozbiljna interesenta koji su podnijeli prijavu, nadam se da će u tom dijelu krenuti. A obilaznica Grabovac – Saborsko pomogla bi u tome jer bi dugoročnom obnovom te ceste došli do izlaza na autoput u naselju Josipdolu, za 35 minuta mogli bi biti na autoputu. Pristupna cesta je bitna za razvoj gospodarstva. Mi ćemo gurati sa svoje strane koliko budemo mogli, hoćemo li imati razumijevanja s državne razine, to ćemo vidjeti.

Zadnjih godina razvija se i brand Plitvičkih dolina, naravno uz Plitvička jezera. Kako to komentirate, sviđa li Vam se to?

Bićanić:  To su novi sustavi brendiranja mikro lokacija, kod nas su to Plitvičke doline, koje su smatram dosta dobro odrađene u startu i prepoznatljive su već u skoro cijeloj Hrvatskoj, a čak su i šire prepoznate. I to je definitivno jedan od uvjeta da se turizam kod nas sustavno razvija, vjerujem da će kod nas to ići dalje svojim tokom kao i dosad, imamo oko 4500 ležajeva, a svake godine raste broj. Trebalo bi doći novih hotela, ne previše, ali dva, tri kvalitetna nova hotela, to bi nam bilo potrebno jer to nisu isti gosti kao u obiteljskom smještaju i smatram da tu neće biti problema za domaće ljude. A nama je cilj da se podigne kvaliteta, moje osobno viđenje jest da nije bitno da li se povećava broj smještaja, nego kvaliteta – kad gost dođe, da zna gdje dolazi, da dolazi u kvalitetan smještaj, da ne bude razočaran, da će otići sretan i zadovoljan i da mu ničega neće manjkati. Samim time, naša turistička zajednica radi na poticanju dodatnih sadržaja, iako ih sad ima dosta, no možda nisu marketinški dovoljno prikazani, ali vjerujem da će naša turistička zajednica to dobro odraditi u budućnosti da se gostu može prezentirati da ovdje može biti 5, 6 dana ili više, a ne samo dan, dva kao sad.

Jedna od aktualnih tema su i migranti. Problema s migrantima su nacionalne prirode, ali i lokalne –  imaju li mještani i turisti neugodnosti s njima?

Bićanić:  Definitivno jesu problem, ali naša policija to jako dobro kontrolira, te bih im se ovom prilikom zahvalio na predanom radu po ovoj tematici. Prema informacijama koje sam dobio, Italija ima oko 800000 zahtjeva za azil, Grčka oko 150000, a cijela Hrvatska samo 300, to je glavni pokazatelj njihova djelovanja. Po meni policija jako dobro kontrolira taj sustav. Kod nas u kraju brzo dođu na intervenciju, a i sami migranti ne rade nam za sada problem kao stanovništvu, jer smo grupirana naselja. Pokušaja provala i krađi automobila ima u perifernim kućama na osami i  gdje nema nikoga, i to je problem, i postajati će sve veći problem, ali vjerujem da će naša policija uz podršku Europe to kontrolirati. Nadam se da neće biti toliko izraženo koliko se pribojavamo i da neće utjecati na naš turizam.

Zgrada “Petar Vrdoljak” u centru Rakovice koja se gradi već neko vrijeme. U kojoj je fazi i kad se može očekivati njen završetak?

Bićanić:  Višenamjenski društveni objekt Petar Vrdoljak, nazvana pod Petru Vrdoljaku, koji je uz Antu Starčevića i Eugena Kvaternika bio jedan od začetnika pravaša u Hrvatskoj i koji je bio iz našeg kraja, i uz to je dan danas jedina osoba s područja današnje općine koja je bila predstavnik u hrvatskom Saboru i Vladi. Prva hrvatska Vlada se prema predaji održala u današnjoj zgradi naše Općine. Sadašnja zgrada gdje smo kao općina smješteni preuredila bi se na temu Domovinskog rata i Rakovičke bune, a mi kao jedinica lokalne samouprave preselili bi u novu zgradu Petar Vrdoljak, koja se radi već dulje vrijeme. Čekali smo mjeru preko Ministarstva graditeljstva koju nismo dobili, sad ćemo ići dalje graditi svojim novcem malo pomalo, vjerujem da ćemo kroz dvije godine uspjeti to završiti. Od drugog dijela prostora, da li bi to bilo dano za društvene stvari, za iznajmljivanje, za neke poslovne djelatnosti, još razmišljamo, ali vjerujem da bi se sredinom 2021. godine mogli useliti u taj prostor, možda i prije.

Odnosi sa Nacionalnim parkom Plitvička jezera i okolnim općinama?

Bićanić: Rekao bih da su zadovoljavajući. Komunikacija nam je otvorena, pomažemo si koliko možemo u zajedničkim problemima. S parkom također, gospodin Kovačević je uvijek dostupan kad nešto treba, njegovi voditelji isto, pola ih je iz ove općine, pa i ovdje imamo konkretnu pomoć kad zatreba. Uvijek može bolje, to je činjenica. Ali nisam nezadovoljan, zasad dobro ide, a vjerujem da će ići sve bolje i bolje. Od općina imamo Slunj, Cetingrad, Saborsko i Plitvička jezera. Odnosi su zasad zadovoljavajući, ne mogu se požaliti na sitnice. Vjerujem da će tako i ostati.

I kako je biti 29-ogodišnji zamjenik načelnika Općine Rakovica?

Bićanić: Prije nekoliko dana navršio sam 29. S tako malo godina treba biti tolerantan, strpljiv. Jer ovdje ako nisi strpljiv, ako brzo izletiš s nekim stvarima – “brzo te pojedu”. Treba imati razumijevanja za sve i imati široko gledište. Ako je osoba uskog gledišta, ovaj posao sigurno nije za nju. Kad sam dolazio, smatrao sam da se radi, ali nisam znao da se toliko radi. Puno više nego na mojim prijašnjim poslovima. Dosta je zahtjevan posao. Ima prednosti i mane. Glavna mana po meni je što si javna osoba, pa moraš paziti što ćeš reći, gdje ćeš biti, kako ćeš se ponašati. Zasad, koliko čujem informacije s terena, dobro mi ide. Podršku imam, a vidjet ćemo dalje.

Povećava li se interes mladih na Vašem primjeru za politikom?

Bićanić: Za samu politiku nemam osjećaj da se povećava, ali imam osjećaj da puno bolje razumiju nego prije odnos mladi-stari, jer su se mladi držali s mladima, a stari sa starima. Smatram da sam donio neke informacije koje prije nisu bile dostupne, bilo da nisu htjeli dolaziti u općinu i pitati ili nisu znali kako funkcionira sustav. Kako sam često po terenu i s njima u društvu, sad me pitaju i određene stvari im budu jasnije i smatram da im se povećava pozitivna slika o svojstvu politike u lokalnoj samoupravi, to po meni može biti samo pozitivno, ništa negativno.

U kolovozu je obilježen Dan Općine Rakovica, ali i Sveta Jelena. Što ste imali od programa i kakvi su dojmovi?

Bićanić: Dan Općine je bio 5. kolovoza, na Dan Oluje. Tada je Općina Rakovica oslobođena od velikosrpske agresije i na temelju toga, taj je datum uzet za Dan Općine. Inače održavamo Dan Općine dan, dva prije svih drugih događanja na taj dan, da ne opterećujemo druge goste koji su pozvani kod nas na svečanu sjednicu. Svečana sjednica je održana, zadovoljan sam. Udruga branitelja Općine Rakovica održala je i nogometni turnir, gdje se ove godine uključilo i šest mladih ekipa sa terena. Cilj je da se mladi uključe, branitelja ima sve manje nažalost, ne žele da se 5. kolovoza zaboravi i mi ćemo na tome raditi, s moje strane će podrška definitivno biti. Zadovoljan sam s programom, vatrometom i dvije noći žive glazbe s lokalnim bendovima, ljudi su se mogli opustiti nakon cijele sezone i pritiska.  Sveta Jelena ove godine prvi put se održala tri dana. Održana je i prva mini biciklijada kao i malonogometni turnir. Sve je prošlo u redu. Svake godine pokušati ću to podignuti na veću razinu. Idemo polako, malim koracima.

Za kraj, tema Drežnik Grada i Baraćevih špilja? Možete li komentirati i jedno i drugo?

Bićanić: Sa Starim gradom Drežnik je problem što nam je Ministarstvo dalo odobrenje za korištenje u svrhu projekta “Dodir civilizacija”, ali za ništa drugo, pa smo ga zatvorili. Kad smo tražili napismeno mogućnost da ga koristimo za turističke svrhe, s obzirom da je sam projekt u svrhu turizma, rekli su kako ga ne smijemo koristiti van ugovora. Mi to još uvijek pokušavamo pridobiti i za turističke svrhe uz pomoć Karlovačke županije i župana Jelića, kojem zahvaljujemo, kao i njegovim zamjenicama. Guramo to da uđe u taj Ugovor s Ministarstvom jer ima veze s time, s obzirom da je oboje namjena za turističke svrhe. Prije bih rekao da je to nerazumijevanje jer možda nemaju sve informacije, a nisu nas točno pitali detalje oko toga. Po meni je to malo nepotrebno, nelogično, ali vjerujem da ćemo sa županijom odraditi da se odobri taj dio. Tamo nije neki veliki prihod, ali gostima je na trasi. Većina lokalnih agencija bukira trasu preko tura Stari grad, gosti vide kulu i ne mogu ući u kulu jer je ministarstvo odobrilo korištenje za projekt “Dodir civilizacija” za koji se tek treba prijaviti i provoditi ga, a ostalo stoji. Mi ga obnavljamo pomalo svojim novcima koliko možemo, bez obzira da li će projekt proći ili ne, ali to je proces koji traje. Što se tiče Baraćevih špilja, projekt Kuća špilja je u fazi izrade glavnog projekta, te akcijskog plana upravljanja, ide svojim tokom. S naše strane, što se tiče ravnateljice i cijele ekipe unutar javne ustanove, sve je po planu.


 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB, Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close