KolumneVijestiLifestyleScena

INTERVIEW – Dreyfuss: ” Muzika je osjećaj – zadovoljstvo – sloboda!”

Prošlo je tjedan dana od objave pjesme “Za Plitvice Rap”, ličkog repera Dreyfussa s Plitvičkih Jezera.  Na YouTubeu ima oko 6000 pogleda, a pohvale pjesmi pljušte sa svih strana. U Lici je napravio nešto neobično, a što on sam kaže o svemu tome – pročitajte u našem današnjem ekskluzivnom intervjuu.

Bok Dreyfuss! Reci nam nešto o sebi u par rečenica. Tko si ti?

Pozdrav svima! Ja sam Nikica, Njokli, Dreyfuss. Obični dečko s Mukinja na Plitvicama kojeg su note muzike ponijele prije nego je zapravo u potpunosti i propričao. S deset godina čuo sam album Tram 11 – “Vrućina gradskog asfalta” koji mi je u potpunosti promjenuo život… Tad se pojavio interes za klepanjem stihova. Na početku su to bile riječi na papiru, bez rima, bez smisla, ali su mi davale dovoljno euforije  koja nikad nije dozvoljavala da  pokažem bezvoljnost i beznađe po pitanju muzike i uspjeha. Kad sam provalio filozofiju slaganja rima, tad je nastupio moj osobni “preporod”… Tad sam na sve počeo gledati kroz stihove, i sve sam počeo stavljati u stihove. Slobodno mogu reći da mi je tad život postao pjesma!

Počeo si se baviti rap glazbom prije 14 godina. Što si naučio u tih mnogo godina? I koji su ti glazbeni uzori?

Naučio sam mnogo. Muzika je osjećaj –  zadovoljstvo – sloboda! Muzika, odnosno rap, mi je najvjerniji prijatelj i suputnik u životu. Širi mi obzore, nosi me na krilima dobre volje i energičnog raspoloženja: Muzika mi je psihoterapeut, a rap je terapija. Iskreno, zahvalan sam Bogu što mi je dao mogućnost uviditi i osjetiti čari koje muzika donosi. Glazbeni uzori su mi TRAM 11, El Bahatee, Dr. Dre, Eminem, Snoop Dogg, Ice Cube i Tupac.

Reci nam iskreno, kako ti uspjelo poklopiti toliko stvari u par mjeseci da si izbacio ovako dobru stvar i spot kao veliko osvježenje ličkog glazbenog stvaralaštva?

Tu bih se opet zahvalio Bogu! Jednostavno, vjera u samog sebe, htjenje za napretkom i pozitivna energija koja me nosi, jednom je morala izići na vidjelo. Zahvalan sam i određenim ljudima oko mene koji su to prepoznali, i koji su mi dali mogućnost krenuti u ozbiljnije glazbene vode. I stvarno mi je drago da je publika to shvatila na najbolji mogući način. Feedback “Za Plitvice Rap” je odličan, poprilično jak vjetar u leđa za ići dalje istim putem.

Američki rap je drugi svijet. Neusporediv s našim u Hrvatskoj. Primjetili smo da se u posljednje vrijeme neki hrvatski reperi sve više okreću tom stiliu, što ti misliš o tome?

Usudio bih se reći da je hrvatski rap puno kvalitetniji od američkog. Jednostavno zbog šireg vokabulara i većeg izbora riječi.  Današnji rap u Americi iliti nova škola rapa, uopće ne zaslužuju priznanje, iz razloga jer su ga sveli na minimalu, rade ga industrijski, podložni su sistemu, a sistem nalaže sve ostalo, osim onog iskrenog osjećaja za stvaralaštvo. I u Hrvatskoj je to počelo uzimati maha… ali brate mili, ko god da je tako zabrijao, neće se dobro provesti. Rap je osjećaj, koji se vlastitom kontrolom uma dovodi u perfekciju, popraćen ritmom i prirodnim zvukom melodije dolazimo do sklopa savršenstva, koji će ti se zahvaliti, na svoj unikatni način koji se ne može opisati. A svaki srčani stvaratelj će imati čast osjetiti tu zahvalnost.

Što ti predstavlja glavnu inspiraciju za pjesme? „Za Plitvice Rap“ je zasigurno priroda, a što je s ostalima?

Glavnu inspiraciju mi predstavlja sloboda uma. Pozitivan osjećaj koji mi omogućuje da stvari oko sebe vidim na sebi svojstven način, koji kasnije kroz reprodukciju flasheva iz glave pretačem na papir. Uglavnom, samoća me čini najproduktivnijim po pitanju inspiracije. Čist zrak, zelena priroda i miris jezera, oplemenjuje moje razmišljanje kojim ste VI nesebično počašćeni. 🙂

Kakav uspjeh očekuješ s pjesmom „Za Plitvice Rap“? Zasad ima oko 6000 pogleda na YouTubeu, što i nije loše za tjedan dana online.

Pa ne znam. Mislim da bi bilo bahato prognozirati ikakve rezultate. Mogu samo reći da sam zadovoljan trenutnom situacijom koja se odvija oko pjesme i spota. Dosta medija je objavilo pjesmu, javljaju mi se i radio postaje, dao sam interview za Fat Beat Rap Show, čak me je i Bloger Krule objavio na svojoj FB stranici i od tamo bih  posebno izdvojio jedan komentar koji kaže : “e sad možeš reć da si uspio” .

Ide li pjesma na CMC Televiziju kao što se pričalo?

Kako sada stvari stoje, spot bi se trebao početi vrtiti na CMC Televiziji od 01.10.2014. Znači ove srijede u večernjim satima će i šira hrvatska javnost moći pogledati našu plitvičko ličku pjesmu. Nakon toga pjesma će biti na CMC Televiziji mjesec dana, svakodnevno!

Microphone Hooliganse često spominješ, reci nam nešto o njima i kakvi su planovi s tom pričom?

Microphone Hooligans je zapravo temelj moga rada u smislu rap grupe.  MH činimo Palla Terma, DJ Sigma, i ja, te Skitza u ulozi grafitera i vizualnog dizajnera. U planu nam je još pronaći i breakere da upotpunimo formu cijele Hip Hop kulture, koju bi iz ovog podneblja predstavili narodu na temelju svojih filozofija. Dosadašnja brija nam se isplatila nastupom na Rast Raft festivalu u Slunju, gdje smo nastupali kao predgrupa TBF-u. A možemo se pohvaliti da smo stage djelili i sa DJ Phat Phillieom, Dubiozom Kolektiv, Sinestetom , DJ Dirty Hairy, Zabranjenim pušenjem, Hladnim pivom, Let 3 i drugima. Također imamo ozbiljne planove za stupiti na scenu u punom sjaju, ali se moramo još posvetiti nekim detaljima koje moramo usavršiti, kako bi naši slušatelji u potpunosti bili zadovoljni. O svim nadolazećim situacijama biti ćete informirani putem službene FB stranice od “Microphone Hooligans”.

Izvrsno, hvala ti na kvalitetnim odgovorima Dreyfuss! Imaš li još koga za pozdraviti? 🙂

Pozdravio bih još jednom sve sponzore koji su sudjelovali u realizaciji mog prvog većeg koraka u karijeri, pa krenimo redom. JU NP Pitvička jezera, Općina Plitvička jezera, Natura Turist i club Roko. Moram pozdraviti i svoje kolega na poslu, koji mi svaki put izlaze u susret kad je u pitanju realizacija glazbenih planova. Zahvalio bih se i svojoj obitelji koja trpi moja “čekićanja” iz sobe, a pozdravljam i svoju ekipu sa Mukinja…RESPECT!  Sve ljude koji prate moj rad, također bih pozdravio i Antu Fumića, bez kojeg cijela ova priča ne bih izgledala ovako kao izgleda,
cjeli tim Lika Clubbinga koji su mi vjerna potpora, i još jednom bih spomenuo Microphone Hooligans, te staru školu hrvatskog rapa koji su imali veliki utjecaj na moj glazbeni izričaj. ONE LOVE! A kao šećer na kraju spomenuo bih moju lutku, princezu, kraljicu, neiscrpnu inspiraciju i motivaciju imenom i prezimenom: Leonarda Luketić! Čujemo se još i vidimo uskoro u vašem gradu, selu, mjestu, širimo ljubav, mir i veselje! Mukinje do Indije!

Samo naprijed!

Intervju vodila: Marijana Klišanin

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close